xcounter
#

Російські Су-24М виконали провокативний проліт біля польської нафтогазової платформи

3538
Бомбардувальники Су-24М авіації Балтфлоту РФ, фото з відкритих джерел
Бомбардувальники Су-24М авіації Балтфлоту РФ, фото з відкритих джерел

Кремль вперше використав бойову авіацію, щоб погрожувати Польщі у її же водах

Два бомбардувальники Су-24М морської авіації Балтійського флоту РФ 26 жовтня цього року виконали провокативний проліт біля нафтогазової платформи Польщі в Балтійському морі за 80 кілометрів від польського міста Владиславово. Про це пише портал Defence24.

Читайте також: Українські Bayraktar TB2 Кремль "збиватиме" турецькими мандаринами

Російські бомбардувальники виконали проліт біля нафтогазової платформи B8, що належить польській компанії Lotos Petrobaltic. Власне, працівники цієї платформи і зафільмували проходження Су-24М авіації Балтфлоту.

Defence24 пише, що відносно цього інциденту влада Польщі зайняла таку позицію – мовляв, російські бомбардувальники у цьому районі пролітали цілком легально, бо цей район належить до Калінінградського району повітряної інформації, хоча нафтогазова платформа В8 перебувала саме у винятковій економічній зоні Польщі.

Бомбардувальник Су-24М авіації Балтійського флоту РФ виконує дозаправку у повітрі над Калінінградським анклавом, фото з відкритих джерел

Автори цього порталу схильні сприймати інцидент із прольотом російських Су-24М як елемент "гібридного" тиску Кремля, включно із "міграційною кризою", що нині має місце на кордоні між Білоруссю та Польщею. Хоча це був перший епізод, коли РФ наважилась застосувати бойову авіацію для того, щоб погрожувати Польщі.

До цього моменту, як розповідав Defense Express, в червні 2021 року був епізод із "вкиданням" фейку про те, що у територіальні води Польщі начебто вторгся корвет "Стойкий" із тактичним номером 545 Балтійського флоту РФ.

Бомбардувальник Су-24М авіації Балтійського флоту РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Польща виведе на ремонт усі своїх три ракетні катери проекту Orkan