xcounter
#

Росія не буде передавати Туреччині технології в рамках закупівлі другого комплекту С-400

892
Росія не буде передавати Туреччині технології в рамках закупівлі другого комплекту С-400

В Росії розповіли деякі деталі щодо постачання другого комплекту С-400 в Туреччину

Росія та Туреччина підписали контракт на постачання другого комплекту комплексів С-400 в Туреччину. Наразі сторони обговорюють умови виконання контракту, зокрема його "фінансової моделі", як зазначив голова "Рособоронэкспорта" на форумі "Армия-2020".

Він зазначив, що терміни реалізації контракту залежать "від готовності наших партнерів остаточно вирішити процедурні питання з фінансування цього проєкту".

ЗРК С-400
ЗРК С-400 поблизу Анкари, липень 2019

Водночас директор Федеральної служби з військово-технічного співробітництва РФ Дмитро Шугаєв зазначив, що наразі Росія та Туреччина не мають домовленостей щодо локалізації виробництва комплектувальних частин для ЗРС С-400 на турецькій території в рамках підготовки контракту на постачання Анкарі другого комплекту цих систем.

"Наразі у нас відсутні будь-які домовленості щодо локалізації виробництва комплектувальних частин зі складу ЗРС С-400 "Тріумф" на території Туреччини", – зазначив Шугаєв у відповідь на питання, які технології будуть передані Туреччині в рамках другого контракту на постачання С-400.

ЗРК С-400
ЗРК С-400

Він також уточнив, що питання постачання другого комплекту С-400 Туреччині знаходиться в "просунутій фазі" з кінця 2019 році. "Наразі узгоджуються деякі технічні аспекти контракту й терміни постачання систем. Очікуємо фінального рішення турецької сторони", – зазначив Шугаєв.

Разом з тим, як Defense Express писав раніше, турецька сторона зазначала, що Туреччина та РФ мають принципові домовленості щодо другого етапу постачання ЗРК С-400.

С-400 Росія Туреччина

Йшлося передусім про передачу технологій, організацію спільного виробництва та дорожньої карти.

Нагадаємо, перший комлект комплексів С-400 Туреччина отримала від РФ у серпні 2019 року згідно з контрактом, який Москва та Анкара уклали у 2017 році. Туреччина стала першою країною НАТО, яка придбала ці комплекси.

F-35
F-35

Проти таких дій категорично виступили Сполучені Штати, в результаті чого Сенат США схвалив законопроєкт, який заборонив продаж Туреччині винищувачів F-35, а корпорація Lockheed Martin виключила країну з програми зі створення даного багатоцільового винищувача.

Читайте також: Швеція завершила випробування ЗРК Robotsystem 98 з ракетами IRIS-T