xcounter
#

РФ забрала із Сирії свої комплекси С-300 для нових обстрілів України

2658
ЗРК С-300, фото ілюстративне
ЗРК С-300, фото ілюстративне

Щоб "приховати" доставку військового вантажу, рашисти використали формально цивільне судно

У ніч на 24 серпня протоками Босфор та Дарданели пройшов російський цивільний ролкер Sparta II, котрий належить компанії "Оборонлогистика" із структури Міноборони РФ. На борту цього судна були зокрема зенітно-ракетні комплекси С-300, які Росія вирішила перекинути із Сирії, щоб далі застосувати ці ЗРК для нових обстрілів України. Про це йдеться у повідомленні порталу Naval News.

Читайте також: Чому насправді Німеччина не буде передавати Україні зброю для ударів по території РФ: коли справа не у газі та страху перед Путіним

Дані з відкритих джерел свідчать, що РФ могла везти на борту судна Sparta II одразу батарею ЗРК С-300, які до цього могли стояти на позиції біля сирійського міста Масіаф. Відомо, що рашистський ролкер Sparta II має довжину корпусу в 121 метр та може брати на борт до 8000 тон вантажу, для чого зокрема має власні підйомні крани на борту (що є нестандартним елементом конструкції для суден класу "ро-ро". Точна довжина вантажного відсіку цього судна, збудованого в 2000 році – невідома.

Sparta II як складова флоту російської компанії "Оборонлогистика" уже опинився у санкційному списку Управління контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США. Але, очевидно, влада Туреччини вирішила не зважати на таку обставину, тому пропустила російський ролкер із С-300 для проходу своїми водами.

Рашистське судно Sparta II, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, що екіпаж та саме судно Sparta II – формально цивільні. Тому навіть якщо ролкер везе військовий вантаж, формально у Туреччини нема обов’язку не пропускати Sparta II для проходу через Протоки.

В свою чергу, раз росіяни почали забирати свої С-300 навіть із Сирії, це може означати як мінімум, що "на материку" в РФ уже почали вичерпуватись запаси ракет до цих ЗРК. Тому для нових обстрілів території України Кремль вирішив "оголити" протиповітряну оборону об’єктів в Сирії, по яким тепер частіше "прилітатиме" "бавовна" від ВПС Ізраїлю.

С-300 армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Скільки часу та грошей знадобиться на розгортання протиракетної оборони, якщо Україна раптом отримає THAAD