xcounter
#

РФ "відновить" авіаносець "Кузнецов" недопрацьованою системою родом із 1980-х

2041
Зараз російський флот не має надійної системи автоматичної посадки для палубних літаків
Зараз російський флот не має надійної системи автоматичної посадки для палубних літаків

Існуюча система "Резистор-Е" використовує системи аналогового зв’язку, із-за чого "Кузнецов" втрачав свої літаки біля берегів Сирії у 2016-2017 роках

Кремль плекає авіаносні амбіції, але нема для цього технологічних підстав.

Польський портал Defence 24 із посиланням на російське агентство ТАСС пише, що Міноборони РФ планує поставити на свій єдиний авіаносець "Адмирал Кузнецов" систему управління польотами "Резистор-К42", на заміну старій системі управління польотами "Резистор-Е".

Читайте також: Кремлю не по силам великі кораблі: перший із трьох атомних крейсерів пішов на утилізацію
Поки єдиний російський авіаносець стоїть у постійному ремонті, винищувачі МіГ-29К із складу його авіагрупи виконують патрулювання із наземних аеродромів в Арктиці

Перевага системи "Резистор-К42" - вона має забезпечувати посадку літаків на палубу "Кузнецова" в "автоматичному режимі", і за складних погодних умов.

Недолік системи "Резистор-К42" - вона розроблялась ще в кінці 1980-х років, для оснащення майбутніх авіаносних крейсерів флоту СРСР, і саме з того часу ця система управління польотами має свої невиправлені недоліки.

"Резистор-К42" призначався зокрема для установки на атомний авіаносець "Ульяновск", котрий на момент розвалу СРСР був добудований лише на 20%

Наприклад, ця система базуватиметься виключно на російській елементній базі, яка значно поступається за якістю не тільки аналогічним західним системам.

Але й навіть – "Резистор-Е" у експортній версії, яку РФ поставила Індії для оснащення авіаносців INS "Vikramaditya" та INS "Vikrant", авіагрупа яких має складатись із літаків МіГ-29К російського виробництва.

Трамплін індійського авіаносця INS Vikramaditya

Для початку – "Резистор-Е" для Індії відповідно оснащений, щоб працювати за західними стандартами ідентифікації - 1, 2, 3А та С, тобто формат IFF System Mark X. Росіянам такий формат не підходить.

Але з іншої сторони, РФ і не має іншого вибору, аніж замінити систему управління польотами на кораблі "Адмирал Кузнецов".

Літаки Су-33 на палубі "Адмирала Кузнецова"

Саме із-за недоліків наявної системи "Резистор-Е", котра опирається на системи аналогового зв’язку та надто піддатлива до перешкод, росіяни втратили два літаки – МіГ-29К та Су-33 – при спробі посадки на єдиний кремлівський авіаносець під час походу до берегів Сирії у 2016-2017 років.

"Дым Отечества приятен и сладок": російський авіаносець "Адмирал Кузнецов" під "наглядом" британських ВМС повертається на базу із походу до берегів Сирії в лютому 2017 року
Читайте також: Флот РФ має отримати до 2050 року 30 "склопластикових" тральників "Александрит"