xcounter
#

РФ розповіла, як "Птицелов" замінить ЗРК "Стрела-10" в повітряно-десантних військах

4841
На передньому фоні - російський ЗРК "Птицелов" на шасі БМД-4, фото з відкритих джерел
На передньому фоні - російський ЗРК "Птицелов" на шасі БМД-4, фото з відкритих джерел

Серійне виробництво ЗРК "Птицелов" для російських десантних військ має стартувати в 2024 році

Міноборони РФ уже визначило, які частини та з’єднання повітряно-десантних військ першими отримають перспективний ЗРК малої дальності "Птицелов".

Першими такі зенітно-ракетні комплекси отримуватимуть частини 98-ої Свірскої та 106-ої Тульської повітряно-десантних дивізій Західного військового округу. При цьому у війська постачатимуться "Птицеловы" саме на базі шасі БМД-4М. Про це пише польський портал Defence24 з посиланням на російські "Известия".

Читайте також: Російський концерн "Калашников" почав виробництво нових ракет до радянських "Стрела-10"
Російський ЗРК малої дальності "Птицелов" на шасі БМД-4М, стоп-кадр із пропагандистського ресурсу "Звезда" Міноборони РФ

Рішення обрати для ЗРК малої дальності "Птицелов2 саме шасі БМД-4М російське Міноборони пояснює так. Цей комплекс має прикривати війська саме під час проведення повітряно-десантних операцій.

Тому конче потрібна сама така машина, яку можна десантувати з літака за допомогою парашутів. Окрім цього, уніфікація по шасі для двох різних бойових машин заодно спростить логістичне забезпечення для російських десантних частин.

Росіяни також працювали над версією ЗРК "Птицелов" на шасі МТ-ЛБ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Російський ЗРК "Птицелов" має дальність стрільби до 10 кілометрів, та озброєний 12 ракетами 9М340, що можуть збивати повітряні цілі зі швидкістю польоту до 500 м/с або ж до 1800 кілометрів на годину – гелікоптери, крилаті ракети або ж БПЛА. Проект "Птицелов" - типовий "довгобуд" російського ОПК: розробка цього ЗРК стартувала ще в 2005 році, і лише в 2024 році росіяни сподіваються вийти на серійне виробництво. Детальнішу характеристику цього проекту Defense Express давало у своїй окремій публікації.

Російський ЗРК "Птицелов", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗРК "Птицелов" замінить "Стрелу-10" у армії Росії: оцінка проєкту та висновки для України