xcounter
#

Революційна авіабомба GBU-53 StormBreaker: вражає рухомі цілі за складних умов

1860
Ця бомба має надати льотчикам реальну перевагу за умов поганої видимості
Ця бомба має надати льотчикам реальну перевагу за умов поганої видимості

У США провели успішний запуск "розумної" бомби GBU-53/B StormBreaker з Super Hornet

Військово-морські сили США провели успішне скидання революційної всепогодної бомби з палубного винищувача-бомбардувальника F/A-18E/F Super Hornet, з якого вона була запущена вперше.

Керована високоточна бомба GBU-53/B StormBreaker – боєприпас, що може надати літакам принципово нові можливості.

Читайте також: Пентагон схаменувся: Китай "просочився" у таємні розробки гіперзвукової зброї США
F-15E бомба
"Розумна" бомба на F-15E Strike Eagle

Авіабомба StormBreaker важить 93 кг і здатна знищувати цілі на відстані до 110 км. Головна перевага цієї зброї – трьохрежимна система наведення, що складається з інфрачервоної головки самонаведення, радіолокатора міліметрового діапазону і напівактивного лазерного наведення. Саме вона дозволяє ракеті вражати цілі, що рухаються.

Ще одна дуже важлива особливість цієї бомби – її здатність вражати цілі за будь-яких погодних умов або за наявності пилу чи диму, розповідає директор програми StormBreaker Крісті Стагг. За його словами, це єдина зброя, яка дозволяє літакам вражати цілі, що рухаються, у таких складних умовах. Тож з цією бомбою льотчики зможуть використовувати умови поганої видимості у своїх інтересах, отримуючи перевагу перед противником, який таких можливостей не має.

Авиабомба
Керована високоточна бомба GBU-53/B StormBreaker. Фото: Raytheon.

Зрештою, ще однією перевагою "розумної" бомби є її невеликі розміри, Це дозволяє літакам взяти на борт більшу кількість цієї зброї, що, своєю чергою, сприяє зменшенню кількості літаків, необхідних для ураження цілей. Наприклад, літак F-15E може нести до 28 таких бомб.

Зазначається, що перед тим, які нові бомби отримали ВМС, вони були поставлені на озброєння F-15E Strike Eagle американських повітряних сил. А у 2022 році Пентагон планує озброїти бомбами GBU-53 StormBreaker винищувачі F-35.

Читайте також: Найшвидша у світі: Трамп розповів нові деталі про "супер-дупер-ракету"