xcounter
#

Протитанковий KaraOK: турецька армія отримає серійний "аналог Javelin" вже в цьому році

4817
Американський протитанковий ракетний комплекс Javelin
Американський протитанковий ракетний комплекс Javelin

Протитанковий комплекс KaraOK розроблявся компанією Roketsan на замовлення міністерства оборони Туреччини

Компанія Roketsan успішно завершила розробку свого нового протитанкового ракетного комплексу малої дальності третього покоління KaraOK.

Як повідомляє турецьке видання Defence Turk, генеральний директор Roketsan Мурат Ікінчі зазначив, що вже до кінця року турецькі військові мають отримати перші серійні легкі переносні ПТРК.

Читайте також: Українсько-польський ПТРК Pirat тепер може воювати вдень і вночі: відео від CRW Telesystem-Mesko
Ракета KaraOK
Ракета KaraOK турецької компанії Roketsan

Про розробку цього ПТРК стало відомо ще у 2018 році. Водночас у травні цього року відбувся перший керований пуск ракети KaraOK, яка успішно вразила ціль.

В перекладі з турецької KaraOK означає "Чорна стріла". Знищує цілі цей ПТРК ракетою калібру 125 мм, яка оснащена тандемною бойовою частиною та новим гібридним двоступеневим ракетним двигуном турецької розробки, призначеним для ведення вогню із закритих приміщень.

ПТРК KaraOK
Транспортно-пусковий контейнер ПТРК KaraOK

У ПТРК KaraOK, як і в американському FGM-148 Javelin, реалізована схема пуску "вистрілив-забув", а також є можливість нанесення ударів не тільки за лінією візування, але й зверху, вражаючи ціль у її найменш захищену частину.

Зазначається, що ракета отримала інфрачервону головку самонаведення типу Imaging Infrared (IIR) від компанії Aselsan. Таким чином, ракета може здійснювати захват цілі як перед пуском, так і після нього.

Ракета KaraOK
Ракета KaraOK успішно знищила ціль під час першого ж пуску

Новий ПТРК здатен вражати цілі на відстані від 1000 м. Принаймні, так стверджується на офіційному сайті розробника цього комплексу.

Водночас, як стверджує турецьке видання Defence Turk, згідно з каталогом від 2021 року дальність комплексу була збільшена до 2 500 м.

Вага контейнеру з ракетою становить 16 кг, довжина – 110 см. Як стверджує розробник, ПТРК KaraOK може бути ефективним для "зупинки, затримки та нейтралізації бронетанкових та механізованих частин противника" під час проведення різних операцій.

Читайте також: ​Армія США придивляється до ізраїльського ПТРК Spike SR: простіше та ефективніше за Javelin (відео)