xcounter
#

Президент України знову їде до Туреччини: які плани та очікування

1216
Уряди  України та Турецької Республіки підпишуть рамкову військову угоду
Уряди України та Турецької Республіки підпишуть рамкову військову угоду

Уряди України та Турецької Республіки підпишуть рамкову військову угоду, яка передбачає розширення співпраці за 21 напрямком

В період з 15 по 17 жовтня 2020 року відбудеться офіційний візит Президента України Володимира Зеленського до Турецької Республіки. Це вже другий, за період каденції українського Президента, візит до даної країни. Напередодні, 13 жовтня, на засіданні Уряду було схвалено проект Рамкової військової угоди між Кабінетом Міністрів та Урядом Турецької Республіки, підписання якої планується під час перебування Володимира Зеленського в Туреччині.

Президент України Володимир Зеленський та Президент Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган, серпень 2019

Підписати зазначену угоду уповноважено Міністра оборони України Андрія Тарана. За словами голови відомства, підписання даного документу створить правові засади для розширення та поглиблення існуючого українсько-турецького співробітництва у сфері оборони та започаткування співробітництва за більш ніж двадцятьма принципово новими актуальними напрямами.

Читайте також: Олег Уруський про збройову співпрацю з Туреччиною та реформу ОПК: нові деталі

"Наша взаємодія з турецькими партнерами надзвичайно динамічна. Лише у липні ми обговорювали у Києві робочі моменти з Міністром національної оборони Туреччини Хулусі Акаром – і ось фінішна пряма. Така взаємодія, повторю, відображає стратегічний характер наших відносин та взаємну налаштованість на забезпечення миру і безпеки у Чорноморсько-азовському регіоні", - зазначив Андрій Таран.

Міністр оборони України Андрій Таран та міністр національної оборони Турецької Республіки паном Хулусі Акаром, Київ, липень 2020

Міністр оборони також наголосив, що нещодавно затверджена Президентом Стратегія національної безпеки України визначає саме Турецьку Республіку як одну з країн, з якою Україна розвиватиме стратегічне партнерство для захисту національних інтересів та зміцнення регіональної безпеки.

Варто зазначити, що ще у серпні поточного року президент України Володимир Зеленський в телефонній розмові з лідером Туреччини Тайіпом Ердоганом висловив надію, що ця угода буде підписана до кінця 2020 року.

Віце-прем'єр-міністр- Мінінстр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський під час відвідання випробувально центру в Туреччині

У лютому Офіс президента повідомив, що Туреччина надасть Україні близько $36 млн на закупівлю турецької військової техніки та товарів подвійного призначення. Зазначалося, що розширення співробітництва у військовій сфері передбачається за п'ятьма напрямками. Це спільне виробництво високоточних протитанкових засобів, ремонт і технічна підтримка вертольотів, поставка авіаційних двигунів, співпраця в галузі протидії безпілотним авіаційним комплексам, а також в сфері транспортної авіації і тренажерних комплексів.

Також нещодавно - в період 26 по 29 серпня 2020 року, відбувся офіційний візит української делегації на чолі Віце-прем’єр-міністром - Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським до Турецької Республіки. В Анкарі та Стамбулі було проведено низку офіційних зустрічей із Президентом Турецької Республіки, рядом високопосадовців Туреччини, керівниками підприємств та організацій оборонно-промислового комплексу.

Україна придбала у Туреччини БАК Bayraktar TB2

В рамках візиту 26 серпня 2020 року Міністерство стратегічних галузей промисловості України та Державне агентство з питань оборонної промисловості Турецької Республіки підписали Меморандум про співробітництво. Пізніше, 28 серпня ц.р. Асоціація підприємств авіаційної промисловості України "Укравіапром" та "SAHA Istanbul Defence & Aerospace Cluster" також підписали ще один меморандум про співпрацю.

Українська делегація тоді ознайомилася із виробничими потужностями авіакосмічної корпорації "ТАІ", компаній "Roketsan", "Aselsan", "Baykar Makina" та ін.

Читайте також: Стало відомо, навіщо Уруський поїхав до Туреччини