xcounter
#

Президент схвалив новий порядок оборонних закупівель

816
Закуповувати зброю в Україні будуть по новому
Закуповувати зброю в Україні будуть по новому

Президент України підписав закон "Про оборонні закупівлі"

12 серпня 2020 року був підписаний Президентом України Володимиром Зеленським Закон "Про оборонні закупівлі". Документ визначає загальні правові основи планування, порядок формування обсягів і особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони.

Президент України Володимир Зеленський

Метою закону є визначення правових основ для забезпечення матеріально-технічних і наукових потреб сектора безпеки і оборони держави шляхом ефективного і прозорого здійснення оборонних закупівель з дотриманням заходів захисту національних інтересів.

Читайте також: Що не так з оборонними закупівлями

Закон спрямований на створення конкурентного середовища, запобігання корупції у сфері оборонних закупівель, розвиток добросовісної конкуренції, а також забезпечення ефективного і прозорого планування, реалізації та контролю за здійсненням оборонних закупівель.

Крім того, документ передбачає гармонізацію законодавства України у сфері оборонних закупівель до положень Директиви 2009/81 / ЄС відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, і Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншого боку.

Так, законом передбачено затвердження типових державних контрактів, впровадження критерію "життєвий цикл" озброєння, військової та спеціальної техніки, а також поступовий перехід до державного підтвердження якості на основі підходів, які використовуються у відповідних стандартах НАТО.

16 державним замовникам, які на сьогодні діють в Україні, надається можливість здійснювати закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення за прозорими і конкурентними процедурами, здійснювати закупівлі з імпорту.

Крім того, законом передбачено здійснення закупівель у рамках трирічного планування, підтримка національної оборонної промисловості як державного, так і приватного сектора.

Також документ передбачає надання доступу до процедур закупівель оборонної продукції іноземним постачальникам за умови надання переваги виробникам, локалізованим на митній території України, а також виробникам, які забезпечують більш вигідні умови утримання, сервісу і ремонту поставленої продукції; можливість укладення інвестиційних угод на розвиток виробництва.

Читайте також: В Раді прийняли закон про "Про оборонні закупівлі"