xcounter
#

ПрАТ "Рамзай" розробило для ЗСУ бюджетну БПЛА-мішень RZ-60

Безпілотна мішень RZ-60 вперше була представлена військовим у 2019 році
Безпілотна мішень RZ-60 вперше була представлена військовим у 2019 році
9715

Однак військові поки не мають нового виробу, начебто через занадто ускладнені технічні вимоги

Технічний директор ПрАТ "Рамзай" Володимир Шатов під час круглого столу "Тактичні оборонні системи, які невідкладно потрібні армії" (проходив 15 вересня ц.р.) повідомив про створення бюджетної безпілотної мішені для тренування розрахунків ППО ЗСУ.

Як він зазначив під час виступу в "Укрінформі", виріб RZ-60 є бюджетною системою (ймовірно, з приблизною вартістю у $10-20 тисяч), й має частково задовольнити наявні потреби ЗСУ у тренуваннях розрахунків підрозділів ППО.

Читайте також: Розробники САУ "Богдана" розраховують на завершення державних випробувань у 2022 році
RZ-60
БПЛА-мішень RZ-60 має невеликі розміри, швидкість та ціну

БПЛА-мішень, розроблена ПрАТ "Рамзай", має довжину близько 1,5 метри й порівняно невелику швидкість – близько 300 км/год. Кілька років тому вона була вперше продемонстрована військовим.

Ту-143 Рейс
Радянський розвідувальний БПЛА Ту-143 "Рейс" ЗСУ

"Є безпілотний літальний апарат RZ-60. У 2019 році нас запросили, щоб ми показали, яким чином цей БПЛА як мішень можна використати для ЗСУ. Тому що ВР-2, ВР-3 (мова йде про застарілі радянські БПЛА Ту-141 "Стриж" та Ту-143 "Рейс") і решта, по якім зенітно-ракетні комплекси застосовуються на полігоні "Ягорлик", вони закінчуються", - розповів Володимир Шатов.

Випробування пройшли вдало - необхідні системи ЗСУ (ЗРК, РЛС засоби радіотехнічної розвідки) успішно виявили мішень й вона була уражена за допомогою комплексу С-300ПТ.

Ту-141 Стриж
Радянський Ту-141 "Стриж" (як і його менший "брат" Ту-143 "Рейс") оснащені турбореактивними двигунами й мають великі розміри (14 метрів довжини для Ту-141 та 8 метрів - Ту-143) та швидкість близько 1000 км/год

Однак надалі, попри зацікавленість військових, почалися складнощі. Надіслане силовиками технічне завдання при його виконанні чи не на порядок збільшує її вартість й приватний розробник вважає, що воно є надмірним.

С-300ПТ
Пуски зенітних ракет з комплексу С-300ПТ ЗСУ на Державному випробувальному полігоні "Ягорлик" під час навчань "Об’єднані зусилля – 2020"

"Там заклали й передачу даних на пункт управління, й інерціальну систему, відеосистему тощо", - розповів представник компанії-розробника під час доповіді.

RZ-60 на випробуваннях
RZ-60 на випробуваннях

Проте остаточне слово саме за замовником – українськими військовими. Оскільки саме вони вирішують, що їм потрібно. А поки виробник та ЗСУ розбираються, в підрозділах протиповітряної оборони проблема з заміною радянських БПЛА для тренувань так і залишається нерозв’язаною.

Читайте також: "Рамзай" презентує на "Зброя та Безпека-2021" свій БПЛА-гелікоптер: стали відомі його характеристики