xcounter
#

Польща хоче купити у Швеції два вживаних підводних човни

Польща хоче купити у Швеції два вживаних підводних човни
1706

Чергові переговори на цю тему відбулись між міністрами оборони Польщі та Швеції 14 серпня у Варшаві.

Рішення про початок переговорів про купівлю підводних човнів типу Södermanland було прийнято МО Польщі 28 листопада 2019 року. Уряд Швеції дав згоду на продаж субмарин після обговорення цього питання у парламенті країни.

Підводні човни типу Södermanland повинні забезпечити бойові спроможності військово-морських сил Польщі до надходження до складу національного флоту субмарин нового покоління, які мають бути обрані урядом країни в рамках програми Orka. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак під час зустрічі зі своїм колегою зі Швеції наголосив, що зміцнення ВМС є одним з найважливіших завдань, що стоять перед оборонним відомством країни.

Читайте також: Таємна зброя Росії на Чорному морі: гідроакустичні системи, які шпигують за нами
Підводні човни на верфі компанії Saab Kockums

Відомо, що один з човнів, призначених для продажу Польщі - Södermanland - буде виведений зі складу шведського флоту у 2021 році, а другий - Östergötland - знаходиться на консервації на верфі компанії Saab Kockums з 2011 року.

Підводні човни типу Södermanland (проєкт A-17) є глибоко модернізованими варіантами дизель-електричних підводних човнів типу Västergötlandsklass, побудованих у 1989 і 1990 роках. У 2000-2005 роках вони були модернізовані - було подовжено корпус і встановлені повітрянонезалежні енергетичні установки.

Субмарини довжиною 60,5 метрів здатні занурюватися на глибину до 300 метрів, автономно діяти у море до 45 діб. Максимальна швидкість під водою - до 20 вузлів.

Озброєння субмарин - дев'ять носових і кормових торпедних апаратів. Крім того, підводні човни цього типу можуть ставити морські міни.

Субмарини довжиною 60,5 метрів здатні занурюватися на глибину до 300 метрів, автономність - до 45 діб. Максимальна швидкість під водою - до 20 вузлів.

У подальшому з метою модернізації підводного флоту Варшава хоче реалізувати програму Orka, в рамках якої планується придбати три сучасні підводні човни, з яких можна застосовувати крилаті ракети.

У списку потенційних претендентів за програмою Orka: французька компанія Naval Group, що пропонує проєкт Scorpène з ракетами Scalp Naval виробництва концерну MBDA; німецька Thyssenkrupp Marine Systems (проект 212/214) та шведська Kockums (входить до складу Saab AB, проєкт A26 або тип Blekinge, знаходиться в будівництві).

В даний час Польща експлуатує один підводний човен класу Kilo, який виготовлений наприкінці 80-х років, а також два підводні човни Kobben, які набагато старіші і потребують заміни.

Читайте також: Мінна загроза на морі