xcounter
#

Поляки вважають, що для рейду добровольців на РФ могли залучити PT-91 Twardy

48015
Польський PT-91 Twardy в строю ЗСУ, зима 2024 року, фото - прес-служба 10-го армійського корпусу
Польський PT-91 Twardy в строю ЗСУ, зима 2024 року, фото - прес-служба 10-го армійського корпусу

Що це за танк, і наскільки часто він помічений в боях проти російських окупантів

Станом на ранок 14 березня 2024 року ймовірно ще триває операція формувань "РДК", "ЛСР" та інших загонів озброєної опозиції на території Російської Федерації. До цього моменту були повідомлення про те, що бійці цих підрозділів змогли взяти під свій контроль як мінімум населений пункт Тьоткіно в Курській області РФ, і що російське Міноборони встигло заявити про начебто понад 200 "знищених" добровольців.

Логічно, що ці події привертають увагу різних профільних ресурсів, котрі акцентують увагу на різних деталях. Один із цікавих тут прикладів – польський портал ZBiAM припускає, що для цієї операції міг бути залучений як мінімум один польський танк PT-91 Twardy, які передавались для ЗСУ в 2022-2023 роках.

Читайте також: Скільки далекобійних ракет PrSM для HIMARS та крилатих ракет Tomahawk хоче закупити Пентагон
Кадр із соцмереж, на основі якого автори ZBiAM зробили припущення про застосування PT-91 Twardy для рейду на РФ, весна 2024 року

Таке припущення автори цього польського ресурсу роблять на підставі кадрів в’їзду танка на територію РФ, на основі яких і стало власне відомо про початок нового рейду російських добровольців. Але справедливості заради, якщо уважно вглядатись у цій кадри, то там можна побачити просто "танк, схожий на Т-72", якісь характерні відмінності розрізнити складно.

Тим більш, далі ми можемо опертись спочатку на оцінку від ZBiAM про те, що загалом нашому війську Варшава могла передати кілька десятків танків PT-91 Twardy. А слідом – на оцінку від польського порталу Defence24 про те, що Україна могла отримати 500 Т-72 та похідних від нього, в тому числі тих же PT-91. Але із цього випливає, що на згаданих вище кадрах більш ймовірно, що був все таки танк типу Т-72.Ще важливий нюанс, на який варто звернути увагу - уже повідомлялось про ймовірну втрату російськими добровольцями мінімум одного танка, але там мова була взагалі про Т-64БВ, зображений на фото знизу:

Варто коротко нагадати про основні особливості польських танків PT-91 Twardy. Ці машини виготовлялись у 1990-х роках, та є питомо польською модернізацією Т-72М1. За даними The Military Balance 2023, на початок минулого року в строю польської армії було 232 танки цього типу.

На PT-91 Twardy було зокрема посилено бронювання та встановлено динамічний захист ERAWA, який дає максимальне покриття по всій поверхні танка. Командир та водій-механік отримали прилади нічного бачення, для управління вогнем використовується польська система DRAWA.

Маса машини складає 46 тон, силова установка була замінена на дизельний двигун S-12U власного виробництва потужністю 850 кінських сил. На цьому двигуні є цифровий блок, завдяки чому механік-водій може отримувати всю інформацію щодо роботи двигуна та трансмісії на контрольно-діагностичну панель.

PT-91 Twardy
Читайте також: Польща отримала дозвіл на рекордну 821 крилату ракету JASSM-ER з дальністю 900 км