xcounter
#

План "Тотальна оборона": Швеція готується дати відсіч вторгненню "крупного противника"

1574
План "Тотальна оборона": Швеція готується дати відсіч вторгненню "крупного противника"

У випадку нападу "крупної держави", сухопутні, військово-повітряні та військово-морські сили країни об’єднаються, щоб розпочати інтенсивні оборонні та наступальні кампанії проти сил противника

Швеція продовжує реалізовувати свій урядовий план "Тотальна оборона 2021-2025", який має зміцнити оборону країни у випадку протистояння з "крупним" противником.

Зокрема, 15 вересня країна підписала спільну декларацію про співробітництво у галузі оборони з Ісландією. Спільна декларація передбачає співробітництво двох країн у протидії новим загрозам, наприклад, у кіберпросторі, а також розробку заходів з боротьби з гібридними загрозами.

Пуск ракети IRIS-T з ЗРК Robotsystem 98
Пуск ракети IRIS-T з ЗРК Robotsystem 98. Фото ілюстративне

Крім того, реалізації всіх основних частин плану "Тотальна оборона" має сприяти й різке збільшення бюджету на оборону. Так, він передбачає збільшення витрат до 10,45 млрд доларів до 2025 року, а також впровадження стратегії з поглиблення панатлантичного співробітництва в галузі оборони з Данією, Норвегією, Фінляндією та Ісландією.

Всюдихід Beowulf
Всюдиходи Beowulf забезпечать дії шведської армії в умовах будь-якого рельєфу

План "Тотальна оборона" також включає цілі з мобільних, швидких, рішучих та стійких заходів у відповідь у тому випадку, якщо територія Швеції будуть під загрозою або ж на країну нападуть. Ця концепція має попередити будь-яке швидке та агресивне збройне вторгнення у Швецію.

Арктика Швеція
Питання війни в Арктиці теж залишається відкритим

У плані визнається, що у випадку нападу "крупної держави", сухопутні, військово-повітряні та військово-морські сили об’єднаються, щоб розпочати інтенсивні оборонні та наступальні кампанії проти сил противника.

Це потрібно, щоб виграти час та захистити незалежність країни доти, доки не прибуде військова допомога від регіональних та міжнародних партнерів.

корвети Visby
Швеція планує вдосконалити свої корвети Visby, щоб ті могли протистояти РФ на морі

У "Плані оборони" сформульовані ключові задачі з досягнення розширеного військового потенціалу завдяки реорганізації сил, збільшенню чисельності особового складу та закупівлі сучасного озброєння, що мають посилити вогневу міць стримування.

Читайте також: Швеція вдосконалює корвети Visby: недостатньо "еталонні", щоб стримувати РФ на морі