xcounter
#

Пекельні бої танкістів за важливий стратегічний об’єкт: без безпілотників не обійшлося

5943
Фото ілюстративне, Сухопутні війська Збройних Сил України
Фото ілюстративне, Сухопутні війська Збройних Сил України

Як наші танкісти б’ють російське окупаційне військо

Селище Байрак у Харківській області було важливим стратегічним об’єктом з панівною висотою, яка відкривала Силам оборони України шлях на Балаклею та Куп’янськ під час звільнення Харківщини.

Від окупантів Байрак був звільнений на початку вересня цього року – видання АрміяInform поспілкувалося з бійцями окремої танкової Залізної бригади, які розповіли, як звільняли населений пункт від рашистів.

Читайте також: Чому рашисти "проспали" наступ ЗСУ на Харківщині, та скільки часу треба на звільнення Херсонщини
зсу танкісти бої за харківщину
Фото: АрміяInform

Вибити з цього населеного пункту рашистів було складною задачею – окупанти серйозно облаштувалися на позиціях, бої за Байрак тривали як весною, так і влітку і селище неодноразово контролювали то Сили оборони України, то рашисти.

Танкісти, що брали участь у боях за це селище, згадують один з надважких боїв, що тривав понад 12 годин – завдання значно ускладнювало те, що окупанти замінували всі підступи до Байраку.

Наступ Сили оборони України почали рано вранці – перш за все по позиціях окупантів відпрацювала артилерія, водночас танкісти та піхота мали вибити окупантів безпосередньо з селища та відрізати шляхи сполучення.

постріл з танка
Фото ілюстративне, джерело – АрміяInform

На завдання виїхали чотири танки, ще один був "на заміні" – у випадку, якщо інший буде пошкоджено або ж комусь треба буде дозаправитися чи замінити БК. Водночас окупанти так просто здаватися не хотіли і гатили по наших військових всім, чим могли – артилерією, танками і авіацією.

Бій був настільки запеклим, що наші бійці були вимушені аж чотири рази повертатися для поповнення боєприпасів і дозаправлення, а виведені з ладу машини ремонтували безпосередньо на полі бою.

Під час бою наші танкісти знищили та пошкодили п’ять одиниць ворожої техніки – бити ворога активно допомагали оператори дронів, які буквально "управляли" танками – фіксували, звідки б’є противник та коригували вогонь танкових екіпажів.

Робота Т-64БМ у парі з дроном, відео ілюстративне

"Завдяки цьому наш підрозділ вийшов з бою без втрат", – говорить танкіст Володимир. Також танкісти були вимушені допомогти виконати доволі нетипове завдання – евакуювати поранених з поля бою, і тут теж не обійшлося без БПЛА, які допомогли дістатися поранених та евакуювати трьох бійців. Окупанти намагалися поцілити в них з артилерії, але не влучили – бійців успішно евакуювали, і танкісти продовжили бити окупантів.

Читайте також: Від 55-річних танків до рідкісних РЛС і захисту для БМП: яку цікаву та раритетну зброю втратила РФ на Херсонщині