xcounter
#

Одеський авіазавод підготував для ЗСУ модернізований літак L-39М (фото)

4311
Відновлений на Одеському авіазаводі Л-39М ПС ЗСУ готується до випробувальних польотів
Відновлений на Одеському авіазаводі Л-39М ПС ЗСУ готується до випробувальних польотів

Наразі оновлена в рамках ДОЗ-2021 навчально-бойова машина проводить випробувальні польоти

ДП "Одеський авіаційний завод" (входить до складу ДК "Укроборонпром") завершило роботи з ремонту та модернізації навчально-бойового літака Aero L-39М Albatros (Л-39М).

Власне у п’ятницю, 2 грудня 2021 року, відновлена машина вперше піднялася в повітря й провела два випробувальних польоти, повідомляє прес-служба Концерну.

Читайте також: Надамбітні плани: стало відомо, скільки "цивільних Ірокезів" планується виробляти в Україні
L-39М
Aero L-39М Albatros ПС ЗСУ під час випробувального польоту 2 грудня 2021 року / Фото: "Думская"

Відзначається, що в рамках робіт з модернізації фахівці держпідприємства встановили на Л-39М Повітряних Сил ЗС України сучасний бортовий тренажерний комплекс, який максимально наближає інформаційне поле кабіни до інформполя бойових винищувачів і штурмовиків.

L-39М
Літаки типу L-39 є основними навчальними машинами Повітряних Сил ЗС України / Фото: "Думская"

При цьому, апаратна та програмна частини комплексу виготовлені в Україні в рамках програми імпортозаміщення.

В Концерні повідомляють, що цей L-39М один з трьох, які були модернізовані ОАЗ в тісній кооперації з вітчизняними підприємствами-співвиконавцями й наразі авіазавод завершує виконання державного оборонного замовлення 2021 року і готується до виконання контрактів на 2022 рік.

L-39М
Загалом в ЗСУ експлуатується парк з трьох десятків L-39 / Фото: "Думская"

Водночас інші джерела стверджують, що цей літак є єдиним замовленням від українських військових в рамках виконання ДОЗ-2021 і на разі на підприємстві очікують наступного року, який обіцяє дати суттєво більше навантаження та нові замовлення.

L-39М
На держпідприємстві стверджують, що через затримку з затвердженням ДОЗ-2021, цього року ОАЗ здає українським Повітряним силам лише один літак / Фото: "Думская"

"Зараз формується замовлення на 2022 рік. Попередньо з авіатехніки ми маємо зробити капітальний ремонт чотирьох навчально-тренувальних Л-39 для українських Повітряних Сил. Розглядається також питання щодо ремонту кількох навчально-бойових L-39ZA для ВПС Болгарії. Однак, як буде насправді, ми поки що не знаємо", - повідомив в коментарі місцевому виданню "Думская" колишній керівник підприємства (наразі обіймає посаду радника гендиректора підприємства) Віталій Юхачов.

Читайте також: Одеський авіазавод встиг виконати ДОЗ-2020 та передав останній L-39М1 ЗСУ (фото)