xcounter
#

Нові ракетні шахти можуть свідчити про розширення ядерного арсеналу Китаю

Нові ракетні шахти можуть свідчити про розширення ядерного арсеналу Китаю
3441

Китайські ядерні сили тренують своїх ракетників на великому полігоні недалеко від міста Цзіланьтай в північно-центральній частині Китаю. Полігон стає все більше - нові і більш якісні ракетні шахти продовжують з'являтися по всій території навчальної бази, повідомляє Forbes.

Зміни, вперше виявлені Хансом Крістенсеном (Hans Kristensen), ядерним експертом з Вашингтонської федерації американських вчених, можуть бути рутинними. У міру того, як країни модернізують свої ядерні сили, вони також модернізують свою навчальну інфраструктуру.

Але зміни можуть також сигналізувати про розширення арсеналу міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) з ядерними боєголовками Ракетних сил НВАК.

Читайте також: "Фрегатна програма" Канади стала "довгобудом": вартість виросла у півтора рази
Ядерне розширення Китай
Якщо Ракетні сили НВАК розширюють арсенал МБР з ядерними боєголовками - це явна ознака того, що Китай нарощує свої основні засоби ядерного стримування

На протязі декількох років Крістенсен використовував комерційні супутники для відстеження будівництва нових об'єктів в Цзілантаї. "Останні супутникові знімки показують, що в стадії будівництва знаходиться не менше 16 ракетних шахт. Це значне розширення всього за кілька років з того моменту, як ракетна шахта вперше була помічена в цьому районі [в 2016 році]", - написав він.

Навчальна база наближається до того, щоб відповідати оперативним силам - принаймні, в тому, що стосується кількості шахт.

Ракетні шахти розрізняються за розміром. Як мінімум одна повинна бути придатна для установки DF-5 діаметром 3,4 метра. "Шахти розташовані на відстані від 2 до 4 кілометрів один від одного, що, мабуть, досить для того, щоб дві шахти не були одночасно знищені в результаті однієї ядерної атаки", - написав Крістенсен.

нові твердопаливні DF-41 китай
Хоч більшість з шахт менше за розміром, в них можуть бути встановлені нові твердопаливні DF-41 діаметром 2,7 метра кожна

Можливо, робота в Цзілантаї є частиною зусиль ракетних військ НВАК по заміні старих DF-5 на нові і більш надійні DF-41. Ця заміна може потребувати нових конструкцій шахт і нової інфраструктури для навчання екіпажів на меншій МБР.

Така думка Міністерства оборони США. Цзіланьтай "ймовірно, використовується для розробки концепції операцій по шахтному базуванню" DF-41, як пояснив Пентагон в своєму звіті про китайські збройні сили за 2020 рік.

Зрештою, нові шахти також можуть підтримувати діючу ракетну ескадрилью.

"Передбачається, що ракетні шахти Цзіланьтаю не будуть повністю введені в експлуатацію", - сказав Крістенсен. "Тим не менш, в Цзілантаї будується незвично велика кількість шахт. ... Це збільшує потенційну можливість того, що оперативна бригада з'явиться в цьому районі, але доказів цьому я ще не бачив".

DF-5 у ракетній шахті
DF-5 у ракетній шахті (Ракетні сили НВАК)

Принаймні, риття і заливка бетону, що відбувається в північній пустелі Китаю, свідчать про ядерну модернізацію Пекіна. Нові навчальні шахти можуть вказувати на нові ракети, які в найближчі роки можуть замінити старі - і зробити ядерні сили Китаю більш руйнівними.

Гірше того, це може бути свідченням розширення арсеналу ядерної зброї Китаю. Може бути, Китаю потрібно більше шахт, тому що вони будують більше МБР.

У будь-якому випадку Крістенсен закликає до спокою. "Слід зазначити, що навіть якщо Китай подвоїть або потроїть кількість шахт МБР, це складе лише невелику частину кількості шахт МБР, експлуатованих США і Росією". Для порівняння: у ПС США 450 шахт, 400 з яких завантажені. У Росії близько 130 діючих шахт.

Читайте також: Як система Auto GCAS винищувача F-16 рятує життя пілотів