xcounter
#
Як система Auto GCAS винищувача F-16 рятує життя пілотів

Як система Auto GCAS винищувача F-16 рятує життя пілотів

3791

Система програмного забезпечення, призначена для допомоги пілотам в небезпеці, минулого року врятувала життя двох пілотів F-16. У двох окремих інцидентах автоматична система ухилення від зіткнення із землею (Auto GCAS) перейняла управління винищувача, коли пілот втратив свідомість.

За даними Popular Science, інциденти сталися в січні і липні 2020 року на полігоні в Неваді. Обидва пілоти знепритомніли через перевантаження. Це явище називається G-LOC, і до нього найбільше схильні пілоти винищувачів та космонавти. І навіть якщо пілот встигне прокинутися, швидше за все він буде відчувати просторову дезорієнтацію.

Auto-GCAS система F-16
Випробування передсерійної Auto-GCAS почалися у 2010 році на авіабазі Едвардс

Небезпека посилюється тим, що G-LOC виникає тільки тоді, коли пілот намагається виконати особливо складний маневр. Пілот може втратити свідомість до завершення маневру, коли ніс літака спрямований вниз, знаходячись в секундах від зіткнення з землею.

Читайте також: США оголосили санкції проти Китаю: як це ускладнює модернізацію B-52

Таким чином, Auto GCAS - це остання спроба врятувати пілотів під впливом G-LOC. Система призначена для постійного спостереження за літаком в польоті, порівнюючи його траєкторію з цифровою інформацією про місцевість.

Якщо літак виявляє, що знаходиться в небезпеці, він попереджає про це пілота. Якщо пілот нічого не робить, Auto GCAS припускає, що він без свідомості, і втручається у керування літаком.

Система допоможе навіть свідомому пілоту, який втратив ситуаційну обізнаність. В імітаційному повітряному бою пілот, який летить на високій швидкості, може раптово стати нездатним відрізнити верх від низу або ліво від права. Він може вручну задіяти Auto GCAS, яка швидко зманеврує літак в безпечне місце.

Ось відео, в якому Дослідницька лабораторія ПС США описує, як працює Auto GCAS, включаючи відео з кабіни літака:

ПС США спочатку встановили Auto GCAS на винищувачі F-16 Block 40 і Block 50, і до теперішнього часу повинні були завершити установку на старіші літаки Block 30. Це приблизно 934 літаки по всьому світу, плюс винищувачі F-16 дружніх країн. Компанія Lockheed Martin, яка розробила систему, вважає, що Auto GCAS зберегла життя 10 пілотів і дев'ять літаків F-16, хоча в це число явно не входять інциденти 2020 року.

ПС США та іноземні повітряні сили почали встановлювати Auto GCAS на винищувачі F-35 Joint Strike Fighter в 2019 році. ПС вважають, що це допоможе запобігти 26 зіткнень протягом його терміну служби.

У квітні минулого року пілот Сил самооборони Японії загинув, коли його новий F-35A розбився в Тихому океані. За даними японського уряду, пілот був дезорієнтований, коли сталася катастрофа. Розглянутий F-35A ще не був оснащений системою Auto GCAS.

Читайте також: ​Loyal Wingman від Boeing здійснив свій перший політ (відео)