xcounter
#

Нідерланди для своїх спецпризначенців обрали H225M замість UH-60 Black Hawk

2679
H225M Caracal​ (фото: Ministerie van Defensie)
H225M Caracal​ (фото: Ministerie van Defensie)

UH-60 Black Hawk вважається одним із бестселерів на ринку вертольотів, але й він часом програє

Міноборони Нідерландів оголосило про вибір вертольотів H225M Caracal (колишня назва Eurocopter EC725) від компанії Airbus Helicopters, замовивши 14 таких машин. Ці вертольоти призначаються для заміни Eurocopter AS532 Cougar (оновлена назва H215M), які літають ще з середини 90-х років.

Ціна контракту не оголошується, але строки постачання вкрай відстрочені й мають розпочатись лише у 2028 році. Тому AS532 Cougar будуть модернізовані для того, щоб експлуатуватись до 2030 року. Нові машини мають стати на озброєння сил спеціальних операцій.

Читайте також: Корейський експрес у дії: продемонстровано перші екземпляри FA-50 та К239 Chunmoo для Польщі
H225M Caracal
H225M Caracal (фото: Ministerie van Defensie)

Цікаво, що конкурентом Airbus був UH-60 Black Hawk від Sikorsky, що нині входить у Lockheed Martin. Вибір європейського виробника Нідерландами офіційно не пояснюється, хоча на рівні місцевих ЗМІ фігурує інформація, що справа в обладнанні, яким має бути оснащений вертоліт, а також місткості вертольота - 28 бійців замість 11.

UH-60M Black Hawk
UH-60M Black Hawk - версія вертольота для спецпризначенців США (фото: US DoD)

А враховуючи те, що мова йде про борти для спецпризначенців, то саме додаткове обладнання відіграє вирішальну роль й можливо та конфігурація, яка була потрібна нідерландським військовим, була просто недоступна для експорту, коштувала занадто дорого.

Також об'єктивним фактором вибору Airbus для Нідерландів є те, що це фактично "національний виробник". А також те, що H225M є по суті розвитком AS532, тобто зменшуються витрати на інфраструктуру та обслуговування нових вертольотів.

AS532 Cougar
AS532 Cougar (фото: US DoD)
Читайте також: "Кадирівці" похизувались китайською бронетехнікою: чи почав Китай постачати зброю до РФ