xcounter
#

"НАРП" передав ЗСУ літак-розвідник Су-24МР (відео)

3629
Переданий ЗСУ відремонтований літак-розвідник Су-24МР бн 54 "жовтий" / Фото: "Укроборонпром"
Переданий ЗСУ відремонтований літак-розвідник Су-24МР бн 54 "жовтий" / Фото: "Укроборонпром"

Це третій відновлений літак такого типу, переданий миколаївським підприємством з початку війни

За даними прес-служби ДК "Укроборонпром", на державному підприємстві було здійснено середній ремонт літака-розвідника.

Фахівці Державного підприємства "Миколаївський авіаремонтний завод "НАРП" провели повну перевірку всіх його вузлів та агрегатів з подальшим відновленням чи повною їх заміною.

Читайте також: "Одеський авіаційний завод" модернізував ще один L-39М1 для ЗСУ (фото)

Після низки успішних льотних випробувань, відремонтований Су-24МР (бортовий номер 54 "жовтий") був прийнятий представниками Міноборони та відправився до основного місця базування (у 7-у бригаду тактичної авіації імені Петра Франка).

Су-24МР
Переданий ЗСУ відремонтований літак-розвідник Су-24МР бн 54 "жовтий" / Фото: "Укроборонпром"

Нагадаємо, літак такого типу призначається для ведення наземної розвідки на глибину до 400 км та оснащений радіолокаційною станцією бокового огляду, чутливими камерами з високою роздільною здатністю, системами фіксації опромінення РЛС та ІЧ-датчиками для виявлення замаскованих об‘єктів.

Су-24МР
Переданий ЗСУ відремонтований літак-розвідник Су-24МР бн 54 "жовтий"

Радіолокаційна станція розвідника забезпечує огляд зони шириною 24 км з кожного боку від лінії курсу, при роздільній здатності 5-7,5 м.

Варто відзначити, що розвідувальна апаратура Су-24МР не модернізувалася з моменту створення (1980 рік) й вже давно застаріли. Тому фахівці ДП "Одеський авіаційний завод" спільно зі спеціалістами "НАРП" у 2017 році вирішили модернізувати цю модель.

Су-24МР

Оновлений "МР" мав отримати низку нових систем та збільшити здатність виявлення цілей боковою РЛС в чотири рази – до 100 км.

На створення модернізованої версії Су-24МР, за умов сталого фінансування, планували витратити близько чотирьох років (тобто перший дослідний зразок міг з'явитися вже до кінця наступного року), однак після проблем з виробничими потужностями та припиненням виділення коштів від Міноборони, ці строки можуть затягнутися.

Су-24МР
Корпус модернізованого розвідувального літака Су-24МР в цеху ДП "Одеський авіаційний завод", травень 2019 року / Фото: Сергія Смолєнцева

Загалом на озброєнні Повітряних сил ЗСУ наразі у різному стані льотної готовності знаходиться 12 Су-24МР, а ще вісім літаків перебувають на консервації.

Су-24МР
Відремонтовані за останні роки на заводі "НАРП" Су-24МР 59 "жовтий" та 60 "жовтий", після ремонту

Також додамо, що згідно з публічними даними, за останні шість років "НАРП" відремонтував ще два літаки-розвідники (окрім цьогорічного): у 2015 році Су-24МР (бн 59 "жовтий"), а у 2018 Су-24МР (бн 60 "жовтий").

Су-24М
Відремонтовані за останні роки на заводі "НАРП" фронтові бомбардувальники Су-24М (08 "білий",20 "білий" та 41 "білий")

Крім цього, миколаївське державне авіаремонтне підприємство відновило три фронтових бомбардувальників Су-24М - 41 "білий" (у 2014 році), 20 "білий" (у 2015) та 08 "білий" (у 2019 році).

Читайте також: "Мотор Січ" освоїла виробництво лопатей для Мі-8 та Мі-24: відбулись перші випробування