xcounter
#

Модернізовані БПЛА Spectator-M1 вперше були поставлені ЗСУ (фото)

1274
БпАК Spectator-M1
БпАК Spectator-M1

Збройні сили України вперше отримали партію модернізованих безпілотних комплексів Spectator-M1

Оновлені БпАК розроблені та серійно виготовляються ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова (входить до складу ДК "Укроборонпром") спільно з фахівцями Національного технічного університету України "КПІ". На початку цього року безпілотник був модернізований за участю науковців Міністерства оборони та Національної академії наук Украї́ни.

"Це перша поставка Збройним Силам України безпілотного авіаційного комплексу цієї модифікації", - відзначив голова правління ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова В’ячеслав Проценко, додавши, що замовлення від Збройних сил виконувалось в рамках Державного оборонного замовлення.

Читайте також: В ДНДІ розпочали підготовку до Держвипробувань БПЛА "Лелека-100" (відео)
Spectator-M1

Нагадаємо, перші випробування дослідного зразка українського безпілотного комплексу відбулися ще у жовтні 2014 року. На початку 2016 року першу партію БпАК Spectator (перша версія моделі) було передано Збройним силам України.

Через рік після цього з'явилася модернізована версія - Spectator-M, яка наприкінці 2017 року була допущена на дослідну експлуатацію в ЗСУ.

Державні випробування комплексу в версії Spectator-M1 почалися у лютому минулого року, а в червні 2019 розробка ВАТ "Меридіан" була прийнята на озброєння. Також безпілотник використовується підрозділами Державної прикордонної служби.

"Spectator-M1 – наша спільна розробка разом із науковцями Національного технічного університету України "КПІ", у цій модифікації підсилено основні переваги попередніх моделей – відмінна аеродинаміка, малопомітність, захищеність від систем радіоелектронної боротьби. Закінчувати роботи над комплексом довелося під час карантину, але ми, попри все, виконали свої зобов’язання перед Міністерством оборони", – розповів про оновлену розробку В’ячеслав Проценко.

Spectator-M1

Загалом силові підрозділи України за ці роки отримали близько 60 безпілотників Spectator різних модифікацій.

Читайте також: Безпілотник "Фурія" прийнято на озброєння Збройних Сил України (відео)