xcounter
#

Мобільна ППО проти ударних безпілотників: просте рішення, щоб ефективно збивати сотні іранських дронів

6217
ПЗРК "Ігла", фото ілюстративне
ПЗРК "Ігла", фото ілюстративне

ЯК НГУ допомагає протистояти загрозі родом з Ірану

Національна гвардія України створила близько 130 мобільних оперативних груп та понад 250 вогневих груп у рамках заходів, що передбачають протидію ударним безпілотникам. Про це під час брифінгу в Мілітарі Медіа Центр заявив представник НГУ Микола Уршалович.

пзрк marlet
Загін військових з ПЗРК Marlet вистежує ворожі БПЛА, фото ілюстративне. Джерело: Командування ДШВ ЗСУ

Такі групи призначені передусім для боротьби як з іранськими ударними безпілотниками типу Shahed, так і з російськими баражуючими боєприпасами "Ланцет" та "Куб".

Читайте також: Атака іранськими дронами-камікадзе Shahed-136 по містах: реальні, перспективні та фантастичні засоби протидії
"ланцет-3"
Баражуючий боєприпас "Ланцет"

Ба більше, така "мобільна ППО" вже має значні успіхи у протидії, зокрема, іранським "літаючим мопедам" Shahed – не без їх допомоги за 36 днів було збито приголомшливу кількість Shahed-136 – 223 одиниці.

Але про що йдеться під поняттям "мобільна оперативна група"? Зазвичай це 4-5 військовослужбовців з двома одиницями ПЗРК, засобами зв’язку та транспортним засобом, розповідає один з військових такої "мобільної ППО".

Такі групи розосереджені по всій країні і централізовано отримають інформацію про те, що, звідки та куди летить – і завдяки цьому працюють над своїми цілями.

З боку Defense Express зауважимо, що військові зазвичай не уточнюють, як саме було знешкоджено той чи інший безпілотник, тому виокремити статистику суто по "мобільній ППО" важко, однак існування таких "бойових одиниць" значно спрощує протистояння загрозі ударним дронам.

Читайте також: Від "Орланів" до Ка-52 і навіть Су-34: як польський ПЗРК нищить російську зброю в руках ЗСУ