xcounter
#

Латвія планує відновити загальний військовий призов після 15-річної перерви

1503
Латвія планує відновити загальний військовий призов після 15-річної перерви

У Латвії вже не мають жодних ілюзій відносно безпеки країни та готуються до тотальної війни

Міноборони Латвії пропонує відмовитись від виключно контрактної армії на яку перейшли у 2007 році після вступу у НАТО.

"Теперішня оборонна система Латвії вичерпала свої можливості. Водночас ми не маємо підстав вважати, що Росія змінить свою поведінку", - повідомив міністр оборони Артіс Пабрікс під час брифінгу перед пресою.

Читайте також: Мільйон українців вже воює або готуються: що буде далі в умовах тотальної війни з призовом і чи допоможе "Дія"

Він зазначив, що повернення до призову буде поступовим та розраховано на п'ять років, поки система призову не вийде на заплановані об'єми. Головною задачею є, у випадку оголошення воєнного стану чисельність збройних сил становила 50 тисяч осіб з яких 20 тисяч будуть військовослужбовцями у запасі.

Zemessardze

У наступному році планується призвати 1000 осіб, яким буде запропоновано проходити дійсну військову службу протягом 11 місяців, або вступити до Zemessardze - Національної гвардії Латвії (по суті - територіальна оборона) та протягом п'яти років проходити 20-денні збори. Також передбачена альтернативна служба та фахова військова підготовка для майбутніх офіцерів.

Згодом темп призиву буде збільшуватися паралельно з розширенням військової інфраструктури. Додаткові витрати від повернення до призивної служби оцінюються на рівні 120 млн євро на рік.

Варто нагадати, що збройні сили Латвії, населення якої становить близько 1,9 млн осіб, зараз складаються, за даними Military Balance, з 6250 осіб, до яких додаються 11-тисячні Zemessardze з яких 1100 - кадрові офіцери. Тобто збільшення війська навіть на 1000 осіб у перший рік є помітним посилення обороноздатності країни.

Читайте також: Після удару по "вишкам Бойка" рашисти почали ховати від "Нептуна" свої ракетні катери (фото)