xcounter
#

Корейці зробили свій Shahed - KUS-LM, але у зовсім міні-версії

1612
KUS-LM
KUS-LM

KUS-LM значно менший за Shahed-136 та навіть реальний прототип з якого іранці скопіювали свій далекобійний дрон-камікадзе

На виставці KADEX 2024, що проходить у корейському місті Теджон, Korean Air Aerospace, яка є підрозділом відомої авіакомпанії, продемонструвала дрон-камікадзе під назвою KUS-LM. І цей БПЛА, хоч і не є безпосередньою копією, то точно надихнувся вкрай відомими зразками.

Зокрема у KUS-LM впізнається Shahed-131/136, але треба пам'ятати, що іранці самі "надихнулись" ізраїльською Harpy, яка своєю чергою є варіацією німецького DAR (Die Drohne Antiradar) від Dornier, який не пішов у серію.

Читайте також: Раніше у США хотіли замовляти всього по 12 протиракет SM-3 на рік, таку кількість випустили за лічені хвилини
KUS-LM
KUS-LM

Але корейці зробили дійсно міні-версію цих дронів, бо розмах крила KUS-LM лише 1,2 метра, а довжина 1,5 метра. Для порівняння у Shahed-136 розмах крила 2,5 метра, а довжина 3,5 метра. У DAR від Dornier ці параметри були 2 на 2,25 метра.

DAR Dornier
DAR від Dornier

Треба зазначити, що окрім зменшення розмірів корейці додали до свого KUS-LM невелике переднєгоризонтальне оперення, але в цілому саме аеродинамічне рішення однакове. Щодо параметрів корейського дрона, то попри габарити з відомого лише швидкість у 150 км/год. Такі параметри, як дальність польоту та вага бойової частини залишаються неоголошеними попри демонстрацію на виставці.

Варто додати, що для Korean Air Aerospace це далеко не перший дрон, бо ця компанія загалом є доволі потужним розробником БПЛА і має в активі цілий ряд дронів різного класу. Наприклад, розвідувально-ударний KUS-FS, який у цьому році пішов у серійне виробництво через 12 років з моменту першого польоту.

KUS-FS
KUS-FS

Він який належить до класу MALE (середньовисотних зі значною тривалістю польоту) і концептуально схожий з MQ-9 Reaper. Цей апарат має розмах крила у 25 метрів і максимальну злітну вагу у 5750 кг, може перебувати у повітрі понад 24 години та нести повноцінне авіаційне озброєння.

Читайте також: У Кореї пропонують картонні дрони-камікадзе: потенційно дешевші за квадрокоптерні FPV