xcounter
#

​Корея отримає чергову партію стратегічних безпілотників-розвідників RQ-4 Global Hawk

284
Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk
Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk

Армія Південної Кореї у рамках контракту з США розширює свій авіапарк RQ-4 Global Hawk

Партія стратегічних безпілотників-розвідників RQ-4 Global Hawk HALE буде направлена до Південної Кореї. Це буде чергова поставка у рамках контракту на 657 млн долл, який був підписаний у 2017 році.

Інформацію про передачу дронів "розсекретив" Гаррі Харріс, посол США у Кореї, попри небажання Сеулу розкривати дані про отримання цих найновіших засобів розвідки.

Дивіться також: Су-24МР: надзвукова розвідка Повітряних сил України
RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk Південної Кореї

Як наголошують самі корейські військові Global Hawk є для них ключовим активом розвідки. Тому вся інформація про їх кількість та участь у операціях максимально обмежена. Станом на сьогодні відомо лише про постачання як мінімум одного RQ-4 Global Hawk у грудні 2019 року.

RQ-4 Global Hawk від Northrop Grumman може патрулювати протягом 30 годин на висоті до 18000 метрів та забезпечує розвідку до 100 000 квадратних кілометрів за добу. Для цього він оснащений сучасними системами спостереження: електро-оптичними та інфрачервоними камерами, радіолокаційною станцією з можливістю виявлення наземних об’єктів та іншими датчиками. Окрім того, дрон має широкий канал передачі даних, що дозволяє йому передавати детальну інформацію у режимі он-лайн.

RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk на землі - для оцінки реального розміру БПЛА

Саме RQ-4 Global Hawk на постійній основі використовується армією США для розвідки російських окупаційних військ на Донбасі та у Криму. У свою чергу, цей дрон дозволяє Південній Кореї вести спостереження не тільки за активністю військ Північної Кореї, але і отримувати розвідувальну інформацію щодо армії та флоту Китаю.

Вартість одного RQ-4 Global Hawk оцінюється у 130 млн долл, без урахування витрат на розробку, яка обійшлась у майже 14 млрд долл. Окрім США та Кореї, цей стратегічний розвідник експлуатується у Австралії (у версії морського розвідника MQ-4C Triton) та вже замовлений Японією, яка має отримати ці дрони до 1 вересня 2022 року. Також, у версії EuroHawk він експлуатується Люфтваффе.

Читайте також: ​Відмова від булл-пап: армія Китаю замінить автомати QBZ-95 на QBZ-191