xcounter
#

Контракт є, але "Анки" нема: Туніс не зміг заплатити за турецькі безпілотники

Планувалася закупка шести безпілотних літальних апаратів ANKA-S від Turkish Aerospace Industries
БпЛА ANKA-S
БпЛА ANKA-S
1770

Замовлення Тунісу на шість безпілотних літальних апаратів ANKA-S опинилося під загрозою. Попри значну фінансову підтримку з боку Туреччини, країна таки не може заплатити за ці БпЛА.

У минулому році Міністерство оборони Тунісу оголосило тендер на поставку середньовисотних БпЛА з великою тривалістю польоту (MALE), який виграла компанія Turkish Aerospace Industries (TAI). У січні 2020 р. Туніс підписав контракт на поставку ANKA-S під час несподіваного візиту президента Туреччини Реджепа Ердогана до країну.

Вигідна Тунісу домовленість провалилася, бо країна не змогла забезпечити свою частину оплати.

Контракт передбачав підтримку з боку турецького банку Eximbank, який був готовий оплачувати до 85% вартості безпілотників. Проте ця вигідна Тунісу домовленість провалилася через те, що країна не змогла запропонувати і забезпечити свою власну частину оплати.

Читайте також: Bayraktar виготовлятимуть в Україні: Анкара та Київ ведуть переговори

Якщо контракт буде все-таки підписаний, TAI поставить три безпілотних системи "Анка-С", кожна з яких буде складатися з двох безпілотних літальних апаратів і одного центру управління. Вартість однієї системи - близько 80 мільйонів доларів.

Крім того, угода щодо безпілотників передбачає передачу технології між ТАІ і Тунісом для місцевого складання ANKA-S - з можливістю експорту цього БпЛА в інші африканські країни.

На початковому етапі тендера TAI конкурувала з іншою турецькою компанією BAYKAR, що займається безпілотними технологіями. "Байкар" представив свій безпілотник Bayraktar TB2, який мав успіх на лівійському фронті. Комплекс Bayraktar TB2 закупленний та використовується Збройними силами України.

У свою чергу, БпЛА "Анка-С" надійшов на озброєння армії Туреччини у 2017 році. Він має корисне навантаження 200 кг і може нести вісім ракет Cirit калібру 70 мм або чотири керовані ракети MAM-L, може бути оснащений різними корисними навантаженнями, включаючи радар Aselsan SARPER, ІЧ-станцію дальнього огляду Star Safire 380-HDL і супутникову лінію зв'язку.

Тривалість польоту складає 24 години, максимальна висота польоту 9 000 метрів, він оснащений дизельним двигуном з трилопатевим пропелером, який забезпечує крейсерську швидкість близько 200 км/ч.

Насьогодні весь власний безпілотний флот Тунісу складаться з вісьми безпілотників AeroVironment Inc виробництва США. Проте у цій північноафриканської країні знаходиться база американських безпілотників.

Військові США використовують туніський авіабазу для проведення розвідувальних безпілотних операцій над територією Лівії.

Читайте також: ​Удар Bayraktar TB2: ЗСУ вперше застосували турецький дрон під час масштабних навчань (відео)