xcounter
#

РФ отримала від Північної Кореї балістичні ракети й била ними по Україні: KN-23, KN-24 чи "Скад" (оновлено)

8054
Північнокорейський ОТРК KN-23, зображення з відкритих джерел
Північнокорейський ОТРК KN-23, зображення з відкритих джерел

Навіть якщо це поки просто повідомлення західних ЗМІ, на це слід звернути особливу увагу

На даний момент Російська Федерація не просто отримала балістичні ракети малої дальності від Північної Кореї, рашисти уже використали ці ракети під час масованих ударів по Україні 29 грудня та 2 січня.

Стверджується, що хоча офіційно не заявлялось про передачу такої зброї, росіяни отримали від північних корейців мінімум кілька десятків балістичних ракет. Що в свою чергу свідчить про здатність Кремля поповнювати свої арсенали завдяки "країнам-ізгоям".

Читайте також: Що значить касетна боєголовка на ракеті Х-32, і до чого готуватись
Північнокорейський ОТРК KN-23, зображення з відкритих джерел

Сьогодні, 4 січня, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі виступив з офіційним повідомленням про застосування РФ балістичних ракет з КНДР. Точна назва ракет не називалась, але був оприлюднений наступний слайд:

На ньому зазначена дальність удару, яким став Запоріжжя у 460 км та ілюстрації у вигляді двох балістичних ракет КНДР: KN-23 та KN-24. В одній із наших публікацій ми уже висловлювали припущення, які балістичні ракети малої дальності РФ ймовірно могла отримати від КНДР. Але нагадаємо, що ОТРК KN-23 цілком можна назвати північнокорейською копією російського "Іскандера".

Північнокорейський ОТРК KN-23, зображення з відкритих джерел

Детальніше про характеристики північнокорейської KN-23 ми можемо дізнатись у довідці від CSIS, і там ми можемо дізнатись наступне. Перша презентація KN-23 відбулась ще в лютому 2019 року. Під час одного із випробувальних пусків у липні того ж 2019 року ракета під індексом KN-23 змогла показати дальність пуску аж 690 кілометрів.

Якби це парадоксально не прозвучало, але KN-23 як північнокорейська копія "Іскандера" має в чомусь кращі характеристики, аніж російський "оригінал". Відомо, що стартова маса KN-23 складає 3,4 тони (на 400 кг менше, аніж в ракеті 9М723 комплексу "Искандер"), бойова частина – 500 кг, підтверджена дальність пуску – 690 кілометрів (або ж на 190 кілометрів більше).

Також відомо, що в 2021 році КНДР провела результативні випробування KN-23 з пускової установки на залізничному ходу.

Північнокорейський ОТРК KN-23, зображення з відкритих джерел

KN-24 є візуально подібною до ATACMS й вперше була протестована у 2019 року, при цьому її практично доведена дальність пуску становила 410 км. Розмір її бойової частини залишається невідомим й лише оцінений у межах 400-500 кг.

KN-24
KN-24

Окрім KN-23 та KN-24 КНДР також має арсенал балістичних ракет, які є версіями радянських Р-17 комплексу "Эльбрус", які більш відомі під назвою "Скад" за натівською класифікацією. Зокрема Hwasong-9 має максимальну дальність до 1000 км та бойову частину з оціночною вагою у 500 кг. Старіші версії Hwasong-5 та Hwasong-6 мають дальності до 300 та 500 км, бойові частини 700-770 кг та 960 кг відповідно.

Hwasong-6
Hwasong-6

На цьому усі можливі варіанти балістичних ракет, які КНДР передала РФ не завершуються, але саме ці можливо вважати основними. А єдину точну відповідь на питання, які саме ракети з КНДР запустила РФ дасть лише аналіз уламків цих ракет.

Читайте також: На скільки масованих обстрілів рашистів Україні вистачить ракет до переносних зенітних ракетних комплексів