xcounter
#

Китай збудував океанський патрульний корабель із габаритами ракетного крейсера

5803
Замовлення на будівництво такого корабля було видано ще в 2014 році
Замовлення на будівництво такого корабля було видано ще в 2014 році

Новітній океанський патрульний корабель Китаю має вирішувати завдання по "безпеці судноплавства" та дозаправки бойових кораблів ВМС НВАК. Схоже, китайці вирішили відродити клас кораблів "допоміжний крейсер"

Берегова охорона Китаю отримала новітній океанський патрульний корабель Haixun 09, котрий став найбільшим у світі кораблем такого класу. Про це йдеться в публікації порталу Navy Recognition.

Океанський патрульний корабель Берегової охорони Китаю Haixun 09 біля причалу, фото з відкритих джерел

Замовлення на будівництво такого океанського патрульного корабля Китай видав ще у 2014 році, його побудова обійшлась у дещо більше 100 мільйонів доларів.При цьому відомо, що корабель Haixun 09 має водозаміщення в 13 тисяч тонн при довжині корпусу в 165 метрів та ширині корпусу в 20,6 метрів, і це цілком відповідає параметрам корабля класу "ракетний крейсер".

Читайте також: Китай хоче заглушити ППО Тайваню переробленими у безпілотники реактивними винищувачами типу МіГ-19
Ракетний крейсер "Варяг" Тихоокеанського флоту РФ, фото з відкритих джерел

Для порівняння: ракетний крейсер "Варяг" Тихоокеанського флоту РФ має заявлене водозаміщення в 11 тисяч тонн при довжині корпусу в 186 метрів та ширині в 20,8 метрів.

В свою чергу, китайські есмінці Type 055, що мають неофіційний титул "найбільших ракетних крейсерів у світі" мають водозаміщення 13 тисяч тонн при довжині корпусу 183 метри та ширині корпусу в 22 метри.

Китайський ракетний крейсер Type 055, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але цікаво, що при своїх гігантських габаритах китайський патрульний корабель Haixun 09 не має озброєння як такого, але зате має додаткові цистерни для пального та ангари для прийому морських гелікоптерів.

За неофіційними даними, такий корабель може використовуватись як для "цивільних місій" на кшалт забезпечення безпеки судноплавства, так і для "гібридних" воєнних місій – патрулювання вод біля спірних островів Спратлі, допомога у проведенні морських десантів, дозаправка бойових кораблів, виконання ролі корабля зв’язку – китайський Haixun 09 буквально "нафарширований" усіма можливими системами зв’язку, які використовують ВМС Китаю.

Китайський океанський патрульний корабель Haixun 09 під час будівництва, фото з відкритих джерел

Читайте також: Тайвань на фоні загострення агресії Китаю планує, що за два роки матиме одразу шість корветів-"убивць авіаносців"