xcounter
#

Китай продав Марокко свою копію ЗРК С-300

1160
Китайський ЗРК FD-2000B, ілюстративне фото з відкритих джерел
Китайський ЗРК FD-2000B, ілюстративне фото з відкритих джерел

Марокко розширює номенклатуру озброєння китайського виробництва в строю своїх збройних сил, хоча заявляє прагнення тісніше інтегруватись із США та НАТО

Марокко в грудні 2021 року отримав перші батареї ЗРК китайського виробництва FD-2000B, замовлення на поставку яких було видано ще в 2017 році. Про це пише портал Army Recognition.

Зенітно-ракетний комплекс FD-2000B є експортною версією ЗРК HQ-9, котра в свою чергу є китайською вдосконаленою копією радянського ЗРК С-300. НВАК Китаю використовує комплекси HQ-9 в такій комплектації – рухомий командний пункт, 6 машин управління вогнем, шість РЛС для прицілювання ракет, шість РЛС для пошуку цілей, шість машин на вісім пускових установок кожна, боєзапас – 192 ракети. В якій саме комплекції Марокко отримує ЗРК FD-2000B – дані не розкриваються.

Читайте також: Уряд Меркель у 2019 році погодив продаж Єгипту одразу 16 новітніх ЗРК IRIS-T SL
Китайський ЗРК FD-2000B, ілюстративне фото з відкритих джерел

З початком поставок комплексів FD-2000B армія Марокко суттєво розширює номенклатуру свого озброєння китайського виробництва. Відомо, що на даний момент марокканські військові використовують штурмові гвинтівки Type 56 калібром 7,62 мм, протитанкові ракети HJ-8L, зенітні самохідні артустановки Тип 90 калібру 35 мм, реактивні системи залпового вогню PHL-03 та WS-2D, основні бойові танки VT-1A та зенітно-ракетні комплекси Sky Dragon 50.

Але при цьому, "на папері", Марокко ставить собі завдання посилити інтеграцію своїх збройних сил із Армією США та силами країн НАТО. Під таке завдання оборонний бюджет країни був збільшений на 4% або ж до близько 12 мільярдів доларів.

Китайський ЗРК Sky Dragon 50, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Швеції знадобився місяць, щоб привести в бойову готовність першу батарею ЗРК Patriot