xcounter
#

Китай показав скидання власної версії Х-47 "Кинжал", яка не потребує спеціального носія

9410
H-6K з 2PZD-21 ПС КНР
H-6K з 2PZD-21 ПС КНР

Це перше відео скидання та можливого пуску гіперзвукової ракети, яка відома під індексом 2PZD-21

У Китаї показали відео зі своєю новою і втаємниченою ракетою повітряного базування, яка відома під індексом 2PZD-21. Про її існування вперше стало відомо у листопаді 2022 року, коли її показали під час міжнародного авіашоу в Чжухаї, хоча перша інформація про розробку Китаєм гіперзвукової ракети повітряного базування датується ще 2018 роком.

Попри публічну демонстрацію, точні характеристики ракети залишаються неоголошеними. А у новому відео, ця ракета з'являється лише на декілька секунд та скидається з бомбардувальника H-6K (локалізована та глибоко модернізована версія Ту-16). Чи було це лише скидання, чи мова йде про повноцінний запуск - невідомо.

Читайте також: Дійсно великий підводний дрон, який можна зібрати в польових умовах - як виглядає апарат нового класу

Саме відео вийшло 1 травня, до міжнародного дня праці, та присвячене китайській бомбардувальній авіації. У ролику також показано використання звичайних авіабомб, роботу пілотів та наземного персоналу.

2PZD-21
Скидання 2PZD-21 (оригінальний титр штучно прибрано)

Як і стосовно Х-47М2 "Кинжал", вважається, що основою для 2PZD-21 стала тактична балістична ракета, скоріш за все - CM-401. Це твердопаливна ракета, яка призначена для запуску з комплексу B-611 та має заявлену дальність для експортної версії у 290 км.

Аналогічно балістичній ракеті "Искандер" має складну траєкторію на маршевій ділянці польоту, а за наведення на кінцевій ділянці використовує активну радіолокаційну головку, що також дозволяє використовувати її і як балістичну протикорабельну ракету.

Але головна відмінність 2PZD-21 від Х-47М2 "Кинжал" полягає у тому, що її носієм може бути дозвуковий бомбардувальник. Якщо носієм "Кинжала" є МиГ-31К, який є фактичним першим ступенем ракети, що не лише підіймає її на значну висоту, а й розганяється перед пуском до надзвукових швидкостей, то китайська ракета скидається з дозвукового H-6K.

Читайте також: Наші дрони почали бити по дуже неочікуваним цілям, які рашисти точно не зможуть прикрити ППО