xcounter
#

КБ "Південне" успішно завершило доводочні випробування РРС верхнього ступеня ракети-носія "Циклон-4" (фото)

2691
РРС РН "Циклон-4" від ДП "КБ "Південне"
РРС РН "Циклон-4" від ДП "КБ "Південне"

Завершальні тести рідинної реактивної системи були проведені 5-7 серпня цього року

В прес-службі державного космічного підприємства відзначається, що ці випробування завершили повний цикл наземного відпрацювання рідинної реактивної системи (РРС) верхнього ступеня ракети "Циклон-4" і остаточно підтвердили працездатність обраної конструкції та її вузлів та відповідність основним характеристикам, заданим технічним завданням.

Нагадаємо, РРС була розроблена науковцями ДП "КБ "Південне" й виготовлена на ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова".

Читайте також: КБ "Південне" успішно випробувало новий ракетний двигун для української ракети-носія (відео)
РРС РН "Циклон-4"

Власне випробування проходили у два етапи:

- 5 серпня - основні вогневі випробування, в ході яких РРС відпрацьовувала циклограму включень рідинних ракетних двигунів малої тяги, наближену до польотної;

- 7 серпня - додаткові вогневі випробування, в ході яких виконувалось напрацювання ресурсу включень рідинних ракетних двигунів малої тяги та РРС у цілому.

РРС РН "Циклон-4"

В ході випробувань кожен з десяти рідинних ракетних двигунів малої тяги, зі складу рідинної реактивної системи, виконав близько 40 000 включень, а сумарне вогневе напрацювання кожного склало майже 2000 с.

РРС РН "Циклон-4"

Зазначається, що оскільки РРС верхнього ступеня ракети-носія "Циклон-4" не має власної системи зберігання та подачі компонентів палива, це робить її унікальною. Живлення рідинних ракетних двигунів малої тяги виробу КБ "Південне" здійснюється безпосередньо з паливних магістралей на вході в маршовий двигун, що дозволяє зменшити масу ступеня більш ніж на 6️0 кг.

РРС РН "Циклон-4"

"Завершення випробувань рідинної реактивної системи верхнього ступеня РН "Циклон-4" дає заділ для створення нових реактивних систем для перспективних ракет-носіїв власної розробки" - наголосили в прес-службі держпідприємства.

РРС РН "Циклон-4"
Читайте також: КБ "Південне" вперше використало на випробуваннях "Тайфун-1" новітній вимірювальний пункт (фото)