xcounter
#

Канада хоче придбати 88 винищувачів нового покоління: хто претенденти

3237
Канада шукає заміну CF-18
Канада шукає заміну CF-18

У Канаді розповіли, які компанії будуть брати участь у тендері на постачання 88 винищувачів нового покоління для потреб військово-повітряних сил країни.

У п’ятницю, 31 липня 2020 року, канадський уряд підтвердив, що в тендері будуть брати участь два американські літаки – винищувач F-35 від компанії Lockheed Martin, F/A-18E/F Super Hornet від Boeing, а також Gripen-E від компанії Saab.

Новий винищувач має замінити парк застарілих CF-18 Королівських канадських ВПС.

Читайте також: ​Японія купує рекордну кількість винищувачів F-35 для власного авіаносного флоту
CF-18
CF-18

Обрати постачальника планують у 2022 році, а перша поставка винищувачів запланована на 2025 рік. Однак стверджується, що Канада може відмовитися від двох претендентів вже весною 2021 року після первісної оцінки пропозицій. Вартість контракту орієнтовно оцінується в 19 млрд канадських доларів (14 млрд доларів США).

F-35
F-35 від Lockheed Martin

"Наш уряд взяв на себе зобов’язання придбати парк з 88 винищувачів, щоб мати можливість виконувати наші зобов’язання у рамках NORAD (North American Aerospace Defense Command) і НАТО, – заявив міністр оборони Канади Харджит Саджан. – Ефективні та сучасні винищувачі є невіддільною частиною будь-яких військово-повітряних сил і ми продовжуємо плідно працювати, щоб забезпечити членів Королівських канадських ВПС інструментами, необхідними для захисту Канади як вдома, так і за кордоном".

Saab
Винищувач Saab JAS-39E Gripen (Gripen E)

Компанії-конкуренти мають запропонувати рішення, які будуть вигідні канадським оборонним підрядникам та іншим підприємствам.

Так, Saab планує співпрацювати з канадськими оборонними компаніями IMP Aerospace & Defense, CAE і Peraton Canada і запропонує "конкурентоспроможний пакет промислових і технологічних переваг".

F/A-18E/F Super Hornet
F/A-18E/F Super Hornet від Boeing

Щодо F-35 та Lockheed Martin, то тут Канада як країна-партнер бере участь у виробництві літака. Водночас у компанії стверджують, що програма F-35 буде забезпечувати близько 150 тисяч робочих місць протягом її життєвого циклу.

У Boeing, своєю чергою, стверджують, що оскільки Королівські ВПС Канади вже експлуатують F/A-18, то купівля останньої версії Super Hornet – це перевірений і доступний варіант. Крім того, Канада зможе використовувати наявну інфраструктуру та скоротити витрати на утримання винищувачів.

Раніше ми розповідали про те, яким буде модернізований ударний винищувач F-35. Він отримає багато оновлень, а сучасні технології допоможуть пілотам краще аналізувати ситуацію, збираючи дані з різних джерел.

У липні 2020 року стало відомо, що Японія придбає 105 винищувачів п’ятого покоління F-35 та іншого озброєння на суму у 23 млрд доларів. Таким чином, країна стане другою у світі за кількістю літаків п’ятого покоління.

Читайте також: ДП "Львівський державний авіаційний ремонтний завод" відновило черговий винищувач МіГ-29 для ПС ЗСУ