xcounter
#

Фінляндія не дала Україні Leopard 2A4, які переробить на інженерні машини

10340
 Фінський Leopard 2A4, фото архівне, джерело - Broń Pancerna
Фінський Leopard 2A4, фото архівне, джерело - Broń Pancerna

Переробляти танки на інженерні машини не виглядає раціональним, але на таке пішла країна-сусід Росії

Фінська оборонна компанія Patria отримала новий контракт від Командування тилу Сил оборони Фінляндії на переобладнання танків Leopard 2A4 на самохідні мости на гусеничному ходу Leguan. Передбачається, що має бути виготовлено шість таких машин, поставка яких має відбутись протягом 2026-2028 років.

Вартість цього контракту складе 23,6 мільйонів євро (без врахування податків). До цього фінське військо замовляло самохідні мости на гусеничному шасі в 2005-2008 та 2018-2022 роках, пише іспанський портал Infodefensa.

Читайте також: ОПК України кратно збільшив виробництво озброєння у порівнянні з 2022 роком: а кількість зброярів досягла 300 тисяч
Самохідний міст Leguan на базі Leopard 2A4 виробництва фінської Patria, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори порталу наголошують, що для виготовлення таких самохідних мостів Фінляндія планує брати Leopard 2A4 із власних запасів. А строк поставки залежить також і від того, наскільки оперативно концерн KNDS виготовить розкладні мости, які потім встановлюватимуться на танкові шасі.

Тим більш, що Leguan за своїми характеристиками може розгортати або один 26-метровий міст, або ж два 12-метрові.

Від Defense Express наголосимо, що тут йдеться про дуже специфічний парадокс. Тому що по суті виходить, що країна-сусід РФ, якій Кремль взявся погрожувати напряму та розгортає новий Ленінградський військовий округ, вирішила, що в неї є "зайві" танки на зберіганні, які можна переробити на самохідні гусеничні мости. При цьому строк виконання контракту розрахований на лаг в 2-4 роки.

Фінський Leopard 2A4, фото архівне, джерело - Broń Pancerna

Довідник The Military Balance 2023 вказує, що збройні сили Фінляндії мають на зберіганні 100 танків Leopard 2A4, в стройових частинах використовуються 100 танків Leopard 2A6, інженерні війська мають 9 самохідних мостів SISU Leguan.

Можливо, фінське військове командування тут розмірковує в ключі, що якщо взяти кілька танків із зберігання та переробити на інженерні машини, то мовляв це не суттєво порушить оборонний баланс. Але тоді виникає риторичне питання, чому ж у Фінляндії тоді не знайшлось кілька "зайвих" танків для передачі Україні. Бо в рамках "танкової коаліції" для ЗСУ "Країна Суомі" обмежилась передачею кількох інженерних машин Leopard 2R.

Самохідний міст Leguan на базі Leopard 2A4 виробництва фінської Patria, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як CAESAR показав себе в польових умовах, і чи братимуть ЗСУ ще такі САУ