xcounter
#

Досвід України у дії: Польща закуповує декілька тисяч протитанкових гранатометів M72 EC Mk1

4460
M72 LAW
M72 LAW

M72 EC Mk1 - сучасна модернізація гранатомета M72 LAW

Досвід Збройних Сил України з масованим використанням протитанкових гранатометів проти бронетанкової навали армії РФ вже опрацьовано Польщею. Міністр оборони країни Маріуш Блащак повідомив про замовлення декількох тисяч легких одноразових гранатометів M72 EC Mk1.

"Це сучасна зброя, яка призначена для боротьби з бойовими машинами, зокрема і проти важкої бронетехніки на кшталт танків", - повідомив Маріуш Блащак.

Читайте також: Німеччина знайшла причину не відправляти Україні 40-річні бронетранспортери Fuchs

Як зазначає польське видання Defence24, контракт підписано безпосередньо з виробником - норвезькою компанією Nammo Raufoss AS, хоча у 2017 році польська компанія Dezamet пропонувала розгорнути ліцензійне виробництво цієї зброї.

З боку Defense Express можливо зробити припущення, що головним фактором стала негайна потреба у легких протитанкових засобах. Особливо враховуючи той факт, що одним з наймасовіших гранатометів Війська Польського залишається РПГ-7.

Водночас M72 EC Mk1 є оновленою версією американського гранатомета M72 LAW, який був створений у 60-х роках. Під час модернізації було значно підвищено бронепробиття - з 200 мм до 450 мм. Враховуючи вагу одноразового гранатомета близько 3,6 кг це доволі вагомий показник.

M72 LAW

Також варто зазначити, що M72 LAW у сучасних версіях активно передавався у якості допомоги від країн союзниць, як мінімум, від Канади, Данії та Норвегії.

Читайте також: Вже дев'ять HIMARS та M270 в Україні: секретар РНБО повідомив реальну кількість західних далекобійних ракетних систем у ЗСУ