xcounter
#

Чи взагалі реально збити Су-34 новітньою ракетою AIM-9X Block II

9029
Контейнер з ракетами AIM-9X Block II, стоп-кадр з відео Повітряного командування "Центр", жовтень 2024 року
Контейнер з ракетами AIM-9X Block II, стоп-кадр з відео Повітряного командування "Центр", жовтень 2024 року

Що взагалі потрібно розуміти про характеристики цієї ракети та її можливе використання в Силах оборони України

В четвер 10 жовтня "ВКС РФ" втратили бомбардувальник Су-34, при цьому першоджерелом цього повідомлення виступив широко відомий у вузьких колах ворожий пропагандист FighterBomber. Наші військові цей епізод не коментували ніяк

Слідом в інфомпросторі з’явився "вкид" теж від ворожих джерел про те, що цей Су-34 різко став "важчим за повітря" якраз тому, що його збив український F-16. І тут незалежно від обгрунтованості таких слів, сам "вкид" отримав широкий резонанс, через свій компліментарний характер.

Читайте також: Понад 600 на місяць: РФ нарощує виробництво плануючих бомб УМПБ Д-30СН, які б'ють далі за УМПК
Саме повідомлення про нову втрату росіян по Су-34 з'явилось 12 жовтня 2024 року

Далі вийшло ще таке специфічне "нашарування". В п’ятницю 11 жовтня 2024 року прес-служба Повітряногокомандування "Центр" опублікувала відео з нагоди Дня фахівців логістичного забезпечення ЗСУ, на кадрах якого "засвітились" зокрема контейнери з новітніми ракетами класу "повітря-повітря" типу AIM-9X Block II.

Через сам факт появи таких кадрів деякі західні коментатори вирішили, що у них є підстави стверджувати про те, що згаданий вище рашистський Су-34 збив український F-16 і саме ракетами AIM-9X Block II, і такий висновок буквально "залетів" в український інфопростір.

Від Defense Express тут підкреслимо – наразі такий висновок можна вважати повним нонсенсом, і ми нижче аргументуємо, чому саме.

Для початку слід звернути увагу на загальний момент – умови протиборства в небі над Україною наразі є настільки складними, що сама подія із новим збиттям ворожого Су-34 може виглядати настільки неймовірною, як і наприклад у свій час славнозвісна бійня "брянської ППО" у травні 2023 року, внаслідок якої буквально за кілька хвилин ворог втратив мінімум по одному Су-34 та Су-35, та три вертольоти, зокрема два рідкісні МИ-8МТПР-1.

Доволі показово, що навіть в історії з "брянською ППО" офіційне підтвердження від Повітряних Сил тоді з’явилось аж за півтора місяці потому, тобто на початку липня 2023 року. Відповідно, слід очікувати, що інформація по збиттю російського Су-34 10 жовтня 2024 року може з’явитись від наших військових орієнтовно також за 1,5 місяці.

В свою чергу, про характеристики AIM-9X Block II треба розуміти головне – це ракети "повітря-повітря" малої дальності, із дальністю пуску порядка 20-40 кілометрів при застосуванні з літака та порядка до 20 кілометрів при застосуванні із ЗРК NASAMS.

Відповідно, головний висновок – сам по собі варіант того, що російський Су-34 могли збити ракетою AIM-9X Block II із настільки ризиковано малою дальністю стрільби, слід відкинути як нереалістичний. І також - все ж дочекатись можливої появи офіційної інформації від наших військових по знищенню цього ворожого бомбардувальника.

Ну а згадані вище кадри з контейнерами AIM-9X Block II слід сприймати насправді в іншому ракурсі – що це було перше офіційне підтвердження того, що наші захисники неба таки справді використовують ракети цього типу. До цього моменту в публічному доступі були лише деякі натяки, які дозволяли говорити про те, чим важливо, що ЗРК NASAMS в строю ЗСУ тепер можуть стріляти AIM-9X.

Читайте також: Які задачі можуть виконувати "стелс-дрони" С-70 "Охотник" та чи зможе РФ запустити їх у серію