xcounter
#

Чи можна за розміром вирви визначити яка ракета впала: або чому важливо читати першоджерела

4967
Чи можна за розміром вирви визначити яка ракета впала: або чому важливо читати першоджерела

Чи говорить розмір вирви у Бучі те, що ворог точно використав північнокорейську ракету KN-23​

По Telegram-каналах та українських ЗМІ доволі стрімко поширилась новина, що величезна вирва під Бучею є наслідками падіння північнокорейської ракети KN-23.

При цьому джерелом повідомлення вказується Defense Express. Але це на жаль вказує на те, що часом гонитва за "новиною" пересилює обов'язок знайти першоджерело та ознайомитись з ним.

Читайте також: Що буде, якщо РФ підірве ядерну бомбу у космосі та наскільки це вірогідно

Справа в тому, що головний редактор Defense Express Олег Катков у інтерв'ю виданню "Інформатор" на пряме питання, чи можливо за доволі значними розмірами вирви прийти до висновку, що це була саме ракета KN-23 зазначив, що за фото вирви неможливо прийти до висновку щодо конкретної моделі ракети та її бойової частини.

"По-перше, розмір вирви безпосередньо залежить від ґрунту. Так, якщо ґрунт піщаний, то вирва буде більше, ніж у випадку з кам'янистим. Також це залежить від механізму підриву. Якщо бойова частина детонує після заглиблення в ґрунт, то вирва знову ж таки буде більше. Є дуже багато змінних факторів - навіть температура ґрунту впливає на це", - розповів Олег Катков.

Водночас видання "Інформатор" пише, що на умовах анонімності співробітники правоохоронних органів повідомили про те, що це була північнокорейська ракета. А Командування Повітряних Сил ЗСУ щодо відбиття ракетної атаки уночі 15 лютого повідомило, що ворог застосував шість балістичних ракет "Іскандер-М" та/або KN-23, з яких було збито одну.

Таким чином цілком можливо, що вирва під Бучею дійсно утворилась через падіння ракети KN-23, рівно з такою ж можливістю, що й у результаті падіння бойової частини інших російських ракет, а аналіз вирв по фото не може бути остаточним аргументом для здійснення висновків.

Тим більше, що реальна бойова вага бойової частини KN-23 офіційно невідома і є лише припущення, що вона становить 500 кг. Й зрештою, з боку Defense Express, закликаємо читати першоджерела.

Читайте також: Броня САУ "Богдана" витримала влучання "Ланцета", і це дуже цікаво