xcounter
#

Чи є сенс модернізувати Мі-24: у Польщі розмірковують над своїм парком вертольотів

4295
Чи є сенс модернізувати Мі-24: у Польщі розмірковують над своїм парком вертольотів

Модернізовані Мі-24 – якщо поляки приймуть таке рішення – будуть якийсь час експлуатуватися разом з новою платформою Kruk

Наразі Збройні сили Польщі мають 28 вертольотів Мі-24D/W, які становлять основу 1-ї армійської авіаційної бригади. Ці вертольоти часто використовуються для підтримки з повітря сухопутних військ під час навчань. Але, водночас, вони вже мають застарілу авіоніку та системи самозахисту і вже багато років не можуть використовувати керовані боєприпаси, стверджують у польському виданні Defence 24.

Мі-24
Польський Мі-24 під час навчань Defender Europe 20. Фото: Юліуш Сабак/Defence24.pl

Зрештою, вертольоти Мі-24 у польській армії планують замінити на платформу Kruk, однак також розглядається і питання модернізації цих гелікоптерів – але для цього у Польщі хочуть вирішити, доцільно це робити чи ні.

Читайте також: Вертоліт Ми-28НЭ: Росія "форсує" його продаж за кордон і що в ньому особливого (аналіз)

Так, у 2020 році було оголошено про завершення аналітичного процесу, що стосується озброєння та датчиків для Мі-24.

Мі-24
Ракети Spike-ER and Spike-LR на вертольоті Мі-24

Водночас у 2019-2021 роках мало пройти випробування планера літака. Як стверджують у польському виданні, щодо результатів цих випробувань в оборонному відомстві країни розповіли наступне: наразі випробування тривають і поки що неможливо надати однозначну відповідь щодо доцільності модернізації цих вертольотів.

Стверджується, що передусім це рішення буде залежати від того, чи є можливість подовжити термін служби планера не менш як до 5000 льотних годин відповідно до тактико-технічних вимог.

Зазначається, що модернізовані Мі-24 потенційно планують якийсь час експлуатувати разом з новою платформою Kruk, що забезпечить поступовий перехід на новий вертоліт, а також підвищить потенціал армійської авіації.

У довгостроковій перспективі цей потенціал може бути посилений за рахунок багатоцільових вертольотів Perkoz у бойовій конфігурації. Водночас, як стверджує польське видання, оцінка основних інтересів нацбезпеки грає ключову роль у цій програмі, тому також ймовірне й придбання вертольотів американського виробництва (AH-64E Apache Guardian, AH-1Z Viper) або ж європейського аналога (йдеться про Leonardo Helicopters AW-249).

Читайте також: "Мотор Січ" поставила ЗСУ вже 6 комплектів нових лопатей для Мі-24