xcounter
#

Чи дійсно РФ почала використовувати захоплений аеродром у Мелітополі для базування авіації

Авіабаза у Мелітополі (Planet Labs)
Авіабаза у Мелітополі (Planet Labs)
10683

Щодо інформації відносно використання РФ авіації з літовища у поки що окупованому Мелітополі, який знаходиться у зоні ураження HIMARS, не могли не виникнути критичні запитання

У мережі з'явилась інформація про те, що армія РФ розмістила на аеродромі в окупованому Мелітополі власну тактичну авіацію. Мовляв, одразу 22 одиниці "в основному винищувачі типу "Су".

Саме таку "новину" розмістив ряд українських телеграм-каналів, зазначивши, що "з цього аеродрому часто вилітає авіація для виконання патрулювання та бойових завдань вздовж лінії фронту". Ниже повідомлення, яке з огляду на все стало першоджерелом.

Читайте також: Остаточно підтверджено: ЗСУ з архаїчних Ту-141 "Стриж" зробили зброєю для ударів по об’єктам біля Москви

Але, якби така інформація була правдивою, то навряд якісь з цих російських літаків могли активно виконувати завдання через те, що саме літовище знаходиться на доволі комфортній відстані від передової - лише близько 75 км. А це означає, що він знаходиться на дальності впевненого ураження з HIMARS, який ракетами GMLRS має дальність у 84 км.

Більше того, для оцінки правдивості новини достатньо трохи уважніше розгледіти сам докладений супутниковий знімок. Скоріш за все мова йде про публічний знімок від Planet Labs за 4 січня.

Аеродром Мелітополь
Знімок від Planet Labs за 4 січня аеродрому у Мелітополі із кольоровою корекцією

На ньому дійсно помічені літальні апарати, які знаходяться на майданчиках, але навіть такого знімка достатньо для того, щоб упізнати в них транспортні літаки Іл-76. Більше того, мова йде про українські машини 25-ї бригади транспортної авіації Повітряних Сил України, які залишись на літовищі.

На всякий випадок, можливо докласти значно якісніші знімки від Planet Labs, які були зроблені 17 листопада та дозволяють оцінити, що переміщення літаків на авіабазі не відбулось.

Також зазначимо, що деякі з них були знищені, інші, скоріш за все, приведені у нельотний стан.

Водночас будь-якої активності авіації РФ, навіть армійської, тобто вертольотів, на самому літовищі не зафіксовано. Також зазначимо, що базовими місцями дислокації фронтової авіації РФ є літовища на території РФ, а також окупованому Криму, з яких найближчі з яких - Джанкой та Курськ.

Дальність до них складає від поточних позицій ЗСУ близько 150 км. А ось літовище у Бєлгороді, яке лише у 40 км від кордону з Україною та вже була під "бавовною", з огляду на супутникові знімки, вже не використовується.

Читайте також: У ЗСУ показали, як використовують трофейні російські високоточні снаряди "Краснополь" і чому не все так просто