xcounter
#

Бомбардувальник B-52 нарешті отримає новий двигун: оголошені варіанти

1245
Бомбардувальник B-52 нарешті отримає новий двигун: оголошені варіанти

Повітряні сили США планують придбати 608 двигунів для бомбардувальника B-52

Бомбардувальник Повітряних сил США B-52 Stratofortress отримає новий двигун. Так, три компанії – General Electric, Rolls-Royce і Pratt & Whitney – отримали офіційний запит на пропозицію за програмою B-52 Commercial Engine Replacement Program.

Наразі ці компанії вже мають контракти на створення цифрових прототипів двигуна. Остаточне рішення вони мають надати до 22 липня 2020 року. Повномасштабний контракт переможець отримає в червні 2021 року.

Читайте також: ​"Артбатарея на крилах" AC-130 все ж таки отримає бойовий лазер
Бомбардировщик B-52
У Повітряних силах вважають, що нові двигуни будуть здатні зменшити витрати палива. Фото: The National Interest

Загалом Повітряні сили США планують замовити 608 двигунів, запчастини до них та технічну підтримку. Сьогодні в Сполучених Штатах експлуатують 76 бомбардувальників B-52, кожен з яких має вісім двигунів TF33.

Двигун хотіли замінити ще в 1970-х роках, однак всі спроби були невдалими через високу вартість програми. Але наразі бомбардувальник має всі шанси отримати нові двигуни.

В-52 бомбардировщик
Наразі B-52 має 8 двигунів TF33

Так, Pratt & Whitney, яка свого часу постачала двигуни TF33 для цього літака, пропонує замінити його на PW800.

Двигатель В-52
Двигун PW800. Фото: Pratt & Whitney

У компанії впевнені, що унікальний досвід роботи з B-52, а також досвід інтеграції двигунів у військову техніку дозволить їм створити високопродуктивний двигун з низьким рівнем ризику для роботи парку Stratofortress до 2050 року.

Компанія GE Aviation представить двигуни CF34-10 і Passport. За словами прессекретаря General Electric, вони єдині тричі брали участь у ремоторизації літаків Повітряних сил США.

Двигун CF34-10 від GE. Фото: General Electric

У Rolls-Royce вважають, що гідною заміною старому двигуну B-52 стане їхній F130. Віцепрезидент компанії впевнений, що цей двигун ідеально підходить для бомбардувальника.

Двигатель В-52
Двигун F-130 від Rolls-Royce. Фото: офіційний сайт Rolls-Royce

Повітряні сили США планують експлуатувати бомбардувальник B-52 до 2050-х років і вважають, що нові двигуни будуть здатні зменшити витрати палива та скоротити час, який витрачається на обслуговування літака.

Читайте також: Чергові проблеми з F-35: масове виробництво винищувача опинилось під загрозою