xcounter
#

Болгарія "лише" за три роки впорається з модернізацією батальйону своїх Т-72

1832
Т-72 болгарської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Т-72 болгарської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб провести модернізацію другого батальйону своїх танків, болгарам очевидно знадобиться той же час

Міністерство оборони Болгарії за участі в.о. глави відомства Дімітра Стоянова провело презентацію перших модернізованих танків типу Т-72М2. Так болгарське оборонне відомство вирішило показати, що його програма по модернізації 44 танків типу Т-72 для національної армії йде "напрочуд вдало", пише польський портал Defence24.

В цьому епізоді міністр оборони Болгарії по суті прозвітував про успішне завершення епопеї, яка тривала майже 3 роки та коштувала близько 50 мільйонів євро. Болгарське Міноборони подало проект по оновленню своїх 44 танків Т-72 на погодження уряду ще в 2020 році, "добро" отримало лише на початку лютого 2022 року, а весь комплекс робіт по усім танкам має бути завершеним до кінця 2022 року.

Читайте також: Болгарія замовляє додаткові F-16: скільки коштують 8 винищувачів і скільки доведеться чекати
Модернізовані Т-72М2 болгарської армії, вересень 2022 року, фото - Apolo Engineering

Модернізація полягала в установці нової системи управління вогнем TIFCS від Elbit Systems, в заміні оригінального нічного прицілу 1К13 на приціл TIFCS-GS із лазерним далекоміром на 9 км та в установці системи оповіщення про лазерне випромінювання E-LAWS. Також зазначається, що на цих танках були встановлені "сучасні системи зв’язку" та було "посилено захист екіпажу", але без деталізації. Головним підрядником виступав болгарський державний оборонний концерн "ТЕРЕМ-Холдинг".

За даними The Military Balance, на кінець 2021 року армія Болгарії мала взагалі-то 90 танків Т-72. Болгарське Міноборони уже планує роботи по модернізації наступних 46 одиниць. І висловлює оптимістичні очікування, що зможе впоратись із бюрократією до лютого 2023 року.

Цікаво, що строк служби модернізованих Т-72 армії Болгарії розрахований максимум до 2030 року. А далі Софія буде вимушена або купувати для свого війська новітні ОБТ західного виробництва, або взагалі відмовлятись від танків як виду зброї.

Т-72 болгарської армії, фото з відкритих джерел
Читайте також: Як мінімум ще одна країна, окрім Польщі, поставила танки Т-72 для ЗСУ (фото)