xcounter
#

​Boeing відмовився від купівлі Embraer за 4,2 млрд долл: компанії звинуватили одна одну

346
​Boeing відмовився від купівлі Embraer за 4,2 млрд долл: компанії звинуватили одна одну

Boeing звинуватив Embraer у зриві перемовин, у відповідь бразильська компанія заявила про глибоку фінансову кризу, в якій перебуває американській авіагігант

Американский Boeing розірвав угоду з Embraer щодо випуску комерційних літаків та проекту військово-транспортного C-390 Millennium. Загальна сума угоди, яка була підписана у 2018 році, становила 4,2 млрд долл.

Додамо, що C-390 Millennium від Embraer розглядається, як один з конкурентів українського Ан-178.

Читайте також: Танки, "Іскра" та апарати ШВЛ: п'ять подій тижня від Defense Express
C-390 Millennium
C-390 Millennium від Embraer

"Boeing старанно працював більше двох років, щоб завершити угоду з Embraer. За останні кілька місяців у нас були продуктивні, але в кінцевому підсумку безуспішні переговори... Ми всі прагнули вирішити їх до закріпленої в угоді дати припинення співробітництва, але це не допомогло. Цього не станеться", - заявив топ-менеджер Boeing Марк Ален.

У відповідь бразильский Embraer звинуватив Boeing у систематичних затримках у реалізації угоди, а також у небажанні її виконувати через фінансову кризу.

"Ми вважаємо, що Boeing систематично затримувався і неодноразово порушував угоду через небажання завершити транзакцію в світлі власного фінансового стану, який спричинений 737 MAX, а також через інші проблеми бізнесу та репутації", - йдеться у офіційній заяві Embraer.

Boeing-737 MAX
Провал із Boeing-737 MAX похитнув позиції авіагіганта США

Окрім того бразильська компанія підкреслила, що зі свого боку виконала всі вимоги угоди та буде позиватись на Boeing до суду.

Зазначимо, що через скандал із критичними проблемами Boeing-737 MAX, дві катастрофи якого у 2018-2019 роках зібрали життя 336 людей, призвели до погіршення фінансового стану авігіганту та великих репутаційних втрат. За оцінками фінансових аналітиків це коштуватиме Boeing $18,7 млрд збитків.

А через поширення пандемії коронавірусу акції компанії подешевшали майже втричі. Якщо у лютому 2020 року вони коштували близько $345, то наприкінці квітня - $129.

Нагадаємо, що за планами Boeing активи Embraer дозволили б йому закріпитися на ринку регіональних літаків з вмістимістю 70-140 місць. Це б дозволило американський компанії дати відповідь європейському Airbus у 2018 році придбав програму вузькофюзеляжних літаків Bombardier CSeries.

Читайте також: F-35. Літати можна, але недовго...