xcounter
#

Безпілотник Akinci знищив надводну ціль - яка є цікава деталь у цих випробуваннях

13971
Скріншот з відео Baykar
Скріншот з відео Baykar

Akinci має дійсно широкий перелік різного озброєння, водночас під час випробувань використовувалися боєприпаси типу MAM

Турецький важкий ударний безпілотник Bayraktar Akıncı від компанії Baykar успішно пройшов черговий етап випробувань, під час якої була знищена рухома морська ціль — про це повідомляється на офіційних ресурсах компанії-виробника БПЛА. На оприлюдненому відео можна побачити. як безпілотник здійснює влучний постріл по надводній цілі, яка загоряється у результаті влучання.

Читайте також: Для Туреччини свого часу встигли зробити шість F-35, і вони просто стоять з 2019 року

Як відзначають у Baykar, під час випробувань використовувалося озброєння турецького виробництва від оборонної компанії Roketsan, йдеться про високоточні боєприпаси типу MAM (Mini Akıllı Mühimmat, Smart Micro Munition), а саме один MAM-C (має дальність у 8 км) та два MAM-L (із дальністю у 15 км, дані з сайту Roketsan). Крім того, у випробуваннях брав участь безекіпажний катер-камікадзе Albatros-T.

Akinci
Знищена надводна ціль безпілотником Akinci

Втім, найголовніше з цих тестів — що безпілотник знищив ціль за допомогою нової турецької оптико-електронної системи ASELFLIR-500 від компанії Aselsan, що була розроблена після того, як Канада ще у 2020 році оголосила про ембарго на експорт в Туреччину оптикоелектронних станцій Wescam. Хоча вже у січні цього року повідомлялося, що Канада поновить експорт зброї в Туреччину після того, як остання ратифікувала вступ Швеції в НАТО. І йдеться зокрема і про компоненти до безпілотників типу Bayraktar.

оптико-електронна станція ASELFLIR-500 Aselsan Туреччина
ОЕС ASELFLIR-500, зображення з офіційного сайту Aselsan

ASELFLIR-500 — це оптико-електронна система розвідки, спостереження та наведення, розроблена для використання як для пілотованих, так і безпілотних літальних апаратів. Складається з інфрачервоної камери високої роздільної здатності, денної камери, SWIR-камери, блока лазерного маркування цілей, вимірювання дальності, пристрій стеження за лазерною точкою і лазерне наведення.

Нагадаємо, що перші успішні вогневі випробування Bayraktar Akıncı відбулися у 2021 році з тими ж боєприпасами MAM-L і MAM-C, а також тоді використовувався й MAM-T, це була його перша публічна презентація.

А загалом для цього безпілотника передбачається використання досить широкого переліку різного озброєння, включно з різними бомбами, зокрема й JDAM та ракетами різних типів, наприклад, крилатими ракетами SOM, які мають дальність у 250 км.

Раніше Defense Express розповідав, що безпілотник Akinci успішно уразив ціль ракетою, створеною на базі 122-мм TRG-122 "поверхня-поверхня".

Читайте також: Перший політ винищувача Kaan — дійсно історична подія для Туреччини