xcounter
#

Безпілотник Akinci отримав особливі бомби, що можуть "дістати" противника на 30 кілометрів

3737
Безпілотник Akinci з підвішеними міні-авіабомбами TOLUN, зображення – Baykar Defence
Безпілотник Akinci з підвішеними міні-авіабомбами TOLUN, зображення – Baykar Defence

Окрім класичних систем наведення, на таких авіабомбах можуть стояти інфрачервоні ГСН

Турецький ударний безпілотник Akinci в п’ятницю 2 грудня 2022 року успішно пройшов чергове випробування. Цей БПЛА успішно уразив ціль за допомогою мініатюрної авіабомби TOLUN розробки Aselsan, котра має дальність дії до 30 кілометрів. Про це йдеться у повідомленні прес-служби компанії Baykar Defence.

Під час цього випробування Akinci ніс під фюзеляжем одразу чотири авіабомби TOLUN. Усі ці бомби були скинуті з висоти 8000 метрів та всі успішно влучили у ціль на дальності в 30 кілометрів. І це був перший епізод, коли такі авіабомби застосувались саме із ударного безпілотника.

Читайте також: США вперше експортують комплекс FS-LIDS для знищення "літаючих мопедів", його ціна "кусається"

Зазначається, що для наведення авіабомб TOLUN при скиданні з Akinci використовувалась поєднання GPS-навігації та інерційної системи наведення. Але у відкритих джерелах є згадка, що Aselsan презентувала авіабомбу модифікації Tolun IIR, призначену для знищення укріплених цілей. І з назви цього виробу прямо випливає, що така авіабомба також може бути оснащена інфрачервоною системою наведення.

В прес-службі Baykar Defence також підкреслюють, що у них зараз є експортні контракти на поставку Akinci в 5 країн світу, та Bayraktar TB2 в 25 країн світу. Частка експортних контрактів складає 98% від портфелю замовлень, їх сума в 2022 році уже перевищила 1 мільярд доларів.

Авіабомба Tolun IIR, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як безпілотники Akinci з новітніми 45-кг дронами-камікадзе Alpagut будуть знищувати російські "Панцирь-С1" (відео)