xcounter
#

Австралії знадобилось 17 років, щоб організувати закупку 30 САУ для своєї армії

5929
Австралія обрала південнокорейську САУ К9, ілюстративне фото з відкритих джерел
Австралія обрала південнокорейську САУ К9, ілюстративне фото з відкритих джерел

Епопею із купівлею самохідних артустановок Австралія почала ще в 2005 році, але армія "Зеленого континенту" досі має лише буксировану артилерію

Південнокорейська оборонна компанія Hanwha Defense Australia та уряд Австралії в рамках проекту Land 17 уклали контракт на поставку 30 самохідних артустановок Huntsman AS9 – "австралійської" модифікації САУ К9, що базується на шасі від БМП AS21 Redback, і також – 15 машин-транспортерів боєприпасів AS10.

Вартість поставки при цьому досягатиме 890 мільйонів доларів. Про це розповідає портал Janes.

Читайте також: Скільки ПТРК Javelin США передали Україні: нові дані
Самохідна артустановка Huntsman AS9 – "австралійська" модифікація САУ К9, ілюстративний рендер з відкритих джерел

Відомо, що САУ Huntsman AS9 для армії Австралії вироблятимуться на заводі південнокорейської Hanwha Defense біля австралійського міста Грейтер-Джилонг. Передбачається, що перші САУ Huntsman AS9 почнуть нести активну службу в строю австралійської армії уже в 2023 році.

Снаряди калібру 155 мм до цих САУ Австралія вироблятиме самостійно. Як розповідав Defense Express, у 2022 році австралійська оборонна компанія Thales Australia готується за підтримки США розпочати у 2022 році виробництво артилерійських снарядів M795 калібром 155 міліметрів.

Артилеристи армії Австралії ведуть вогонь із гаубиці M777A2 калібру 155 мм, ілюстративне фото з відкритих джерел

Варто відзначити, що досі збройні сили Австралії мають лише буксировану артилерію. І також – що уряду "Зеленого континенту" знадобилось 17 років, щоб вийти на підписання контракту про поставку перших самохідних артустановок для свого війська.

Відомо, що першу спробу закупити САУ Австралія в рамках проекту Land 17 робила ще в 2004-2005 роках. Тоді австралійські військові, за деякими даними, як варіант для купівлі розглядали французьку САУ Caesar, ізраїльську САУ Atmos 2000 або ж шведську САУ Archer.

Південнокорейська САУ К9 та транспортно-заряджальна машина К10, ілюстративне фото з відкритих джерел

На рубежі 2010-х років австралійські військові в якості варіанта також почали розглядати південнокорейську САУ К9, але в 2012 році парламент Австралії "урізав" оборонний бюджет, тому оборонному відомству країни довелось "поставити на паузу" проект Land 17.

Цікаво, що рамкову угоду про можливу купівлю САУ К9 Австралія та Південна Корея уклали ще у вересні 2020 року. Таким чином, остаточна фіналізація уже досягнутих домовленостей тривала понад 1 рік.

Південнокорейська САУ К9 веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ нарешті починають підконтрольну експлуатацію "Барс-8ММК", отриманих ще два роки тому