xcounter
#

Армія США в 2024 році хоче мати дрони LASSO, які зможуть знищувати танки

1888
  Запуск дрона-камікадзе Switchblade 300 під час навчань морської піхоти, фото – U.S.Navy
Запуск дрона-камікадзе Switchblade 300 під час навчань морської піхоти, фото – U.S.Navy

Американські військові хочуть мати більше ударних безпілотників за досвідом війни РФ проти України

Армія США запустила програму Low Altitude Stalking and Strike Ordnance, або ж скорочено LASSO по терміновій розробці дронів-камікадзе, які зможуть боротись із танками. Уже передбачається, що перші робочі зразки безпілотників за цією програмою в розпорядженні американських військових мають опинитись уже в 2024 році, і що "перші кроки такої програми мають нагадувати дещо, уже поставлене Україні".

Пентагон хоче залучити до конкурсу в рамках цієї програми одночасно кілька компаній, щоб навмисне стимулювати конкуренцію і можливо отримати в підсумку навіть кілька моделей безпілотників в рамках LASSO, пише портал Defense News.

Читайте також: Кадри ударів дронів ЗСУ: від ворожої позиції FPV до рашистів, які ремонтували машину посеред поля (відео)
Американський військовий запускає дрон-камікадзе, вересень 2020 року, фото – US Marine Corps

Параметри програми LASSO поки заявлені на рівні загальних вимог. Безпілотник має запускатись із трубчатої пускової установки, нести "смертоносне корисне навантаження", та повинен бути оснащений одночасно інфрачервоним датчиком та оптико-електронною системою для наведення. В переліку вимог також вказується здатність уражати віддалені цілі та можливість безпосереднього управління під час польоту.

Окремо наголошується, що після поставок перших зразків дронів за програмою LASSO для тестування американськими військовими в 2024 році може бути ще один етап робіт із доопрацюванням дослідних зразків. І що водночас "перші кроки LASSO можуть нагадувати уже дещо наявне в продажу".

Switchblade 600

Уже передбачається, що безпілотники-камікадзе за програмою LASSO мають стати додатковим протитанковим озброєнням в розпорядженні бойових груп піхотних бригад армії США. І що така зброя концептуально має нагадувати щось на кшалт збільшених FPV-дронів-камікадзе, в яких повинна бути можливість бити по цілям на значній дистанції від лінії фронту.

Автори Defense News окремо нагадують, що в рамках військової допомоги для України від США було поставлено вже кілька сотень дронів-камікадзе типів Phoenix Ghost та Switchblade. І можливо, це нагадування можна вважати заодно вказівкою на те, із яких саме існуючих безпілотників може "вирости" протитанковий дрон-камікадзе за програмою LASSO.

Switchblade 300
Читайте також: У США мають вирішити одну проблему, щоб масштабувати лазерні системи проти БПЛА