xcounter
#

Армія США хоче мати "дрони-бомбардувальники" як в Україні

7018
Дрон R18, фото – "Аеророзвідка" (aerorozvidka.ngo)
Дрон R18, фото – "Аеророзвідка" (aerorozvidka.ngo)

Американські військові підкреслюють, що там де можна використовувати відносно дешеві рішення – їх потрібно використовувати

Армія США планує мати на озброєнні так звані "дрони-бомбардувальники" – з урахуванням досвіду використання аналогічних безпілотних літальних апаратів українськими військовими проти російського окупаційного війська безпосередньо на полі бою, розповідає видання Defense One.

Запит на розробку "невеликих смертоносних БПЛА" було подано Army Applications Laboratory (AAL), яка була створена ще в 2018 році під керівництвом Army Futures Command, і основна задача якої – якраз шукати комерційні розробки, які б могли бути інтегровані для військових в ефективні інструменти, які можна використати на полі бою.

Читайте також: Схоже, окупанти запустили масштабне серійне виробництво FPV-дронів, і це насправді дуже серйозна загроза

Приклад ефективної роботи "дронів з бомбами" від спецпризначенців СБУ

У запиті зокрема відзначають таке – що дрони на полі бою дійсно корисні і взагалі в майбутньому безпілотник може бути "звичайним інструментом в екіпіруванні піхотного взводу". І що поява таких БПЛА – "життєво важлива для майбутніх бойових операцій війська".

Сьогодні вже відома низка вимог до таких дронів – по-перше, такі безпілотники мають бути тільки з так званого списку Blue UAS – перевіреного переліку дронів від Пентагону, в якому, зокрема є, є квадрокоптери на кшталт DJI Mavic 3. Окремо відзначається таке – що в переліку Лабораторії чомусь окремо заборонено БПЛА з вертикальним злетом та посадкою WingtraOne, але причини не зазначаються.

WingtraOne GEN II
Порівняння DJI Matrice 300 і WingtraOne GEN II, фото – wingtra.com

По-друге, військові повинні мати опцію скидати боєприпаси з дронів за допомогою контролерів БПЛА, і що зрештою ця функція повинна бути включена в "ATEK" – ймовірно, йдеться про android-застосунок ATAK, який, зокрема, використовується для прямої відеотрансляції.

По-третє, боєприпаси, яким будуть озброєні такі дрони, мають бути потужнішими за уламкову гранату M67, яка має масу у 0,4 кг – водночас у сухопутних військах США вже працюють над використання цих гранат у парі з квадрокоптером Skydio X2D. Також потенційно безпілотники можуть бути озброєні потужнішою протитанковою боєголовкою і використовуватися як альтернативна ракетним системам Javelin, які також продемонстрували свою ефективність в Україні.

Читайте також: Японія не може дати снаряди, але Японія дасть дещо для США, щоб в ЗСУ стало більше снарядів