xcounter
#

​Станції РЕБ для ЗСУ: потреба є, а замовлень обмаль - пряма мова розробника

Мобільний радіопеленгатор "Сектор Р-677"
Мобільний радіопеленгатор "Сектор Р-677"
6026

Ефективна радіоелектронна боротьба вже визнана одним з основних чинників успіху на полі бою

Озброєння Збройних сил України новими засобами радіоелектронної боротьби проходить далеко не в тому темпі, який необхідний українському війську. Попри можливості "ЦКБ Протон", яке серійно виготовляє станції РЕБ, у Міноборони зволікають із замовленнями.

Про реальний стан речей із Держоборонзамовленням, в інтерв’ю "Оборонно-промисловому кур’єру", розповів директор ДП "Центральне конструкторського бюро "Протон" Олег Вотяков.

Читайте також: 10 трендів майбутнього, які армія України поки що ігнорує

Саме це підприємство розробило та серійно виготовляє станцію РЕБ Р-330КВ1М та мобільний радіопеленгатор "Сектор Р-677".

Перша - автоматизована станція, яка призначена для дезорганізації короткохвильового радіозв‘язку противника на відстані у декілька десятків кілометрів. При цьому Р-330КВ1М "глушить" навіть ті радіостанції, які створені спеціально для роботи в умовах активних радіоперешкод.

Р-330КВ1М
Р-330КВ1М від "ЦКБ "Протон"

Друга, "Сектор Р-677", дозволяє в автоматичному режимі виявляти та визначати напрямок джерел радіовипромінювання, зокрема, радіостанцій короткохвильового діапазону. Вона реєструє та аналізує параметри прийнятих радіосигналів, а декілька таких станцій можуть визначати точні координати джерела випромінювання.

На практиці це дозволяє виявляти центри зв‘язку, командні пункти, розташування підрозділів противника і передавати цю інформацію до засобів ураження.

Сектор Р-677
Мобільний радіопеленгатор "Сектор Р-677"

Проте доля замовлень на ці станції, далекий не тільки від потреб Збройних Сил, а і від можливостей "ЦКБ Протон". За словами директора підприємства у 2020 році підприємство отримало лише "перехідні" контракти, які мають бути виконані у 2021 році.

"В цьому році у мене підписано два контракти на ДКР, та на поставку ще двох виробів. Наразі замовлення є, але їх бракує. Ми можемо поставляти в рік до шести машин РЕБ Р-330КВ1М, паралельно ще проводити ДКР. Крім того, ще стільки ж можна поставляти мобільних радіопеленгаторів "Сектор Р-677", - повідомив директор "ЦКБ "Протон" Олег Вотяков.

РЕБ ЗСУ
ЗСУ вже серійно озброюються станціями РЕБ, проте обсяги - замалі

Додавши, що за 2020 рік "ЦКБ "Протон" здав лише три машини, які були замовлені у 2019 році.

"2020 і 2021 роки в плані ДОЗ йдуть туго. Але мушу сказати, що потреба в нашій техніці є серйозна, заявки подаються. В цьому році теж подавали, але не відомо, чому всі посилаються на відсутність асигнувань. На 2021 рік наші вироби у ДОЗ плануються, наскільки я розумію, але поки остаточно невідомо. А самі плани нас не сильно влаштовують - обсяги невеличкі. Підприємство наше готове, ми не зірвали жодного замовлення і поставляли все вчасно. Не було такого, що б ми когось підвели. А головне, що потреба в наших виробах зростає", - підкреслив Олег Вотяков.

Читайте також: Литва закупила UH-60M Black Hawk: у скільки обійшлись і чи потягне такий цінник Україна