xcounter
#

Етноцид як зброя російської агресії

1483
Етноцид є зброєю російської агресії
Етноцид є зброєю російської агресії

​Минулого тижня в ООН про етноцид з боку РФ розповів лідер національного руху народу ерзя Сиресь Боляєнь. Він заявив, що в схожій ситуації опинились також інші народи, що населяють РФ - мокша, удмурти, марі, чуваші, башкири і навіть татари

Про те, що етноцид є зброєю російської агресії українці знають не з чужих розповідей. Саме тому висловитись з трибуни ООН про бідкання корінних народів в РФ преставнику одного з них надала можливість українська делегація.

Етноцид є зброєю російської агресії, Defense Express
Про те, що етноцид є зброєю російської агресії українці знають не з чужих розповідей...

В РФ відбувається етноцид корінних народів

В середу, 21 квітня ц.р., інязор (головний старійшина) ерзянського народу Сиресь Боляєнь виступив на ХХ сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів. Його доповідь стала першою промовою на офіційному заході ООН, виголошеною ерзянською мовою. Секретаріат інязора забезпечував синхронний переклад з ерзянської на англійську. Виступ транслювався по телебаченню ООН (UN Web TV). За спиною доповідача знаходились два прапори – України та національний прапор ерзян.

Читайте також: ​Армія РФ у Криму починає фінальний етап масштабного навчання: залучено все що є

Український прапор був поряд з ерзянським, бо саме українська делегація надала можливість виступити в ООН представнику корінного народу Росії по своїй квоті, враховуючи, що в самій РФ відбувається етноцид корінних народів. Деталі цієї історичної події повідомили також на офіційній сторінці Центру дослідження безпекового середовища “Прометей“.

«Ерзя можуть вижити в пандемію коронавірусу, але не можуть вижити в Російській Федерації. Лише міжнародний тиск на Москву здатен вберегти нас від останньої фази етноциду".

У своєму виступі Сиресь Боляєнь гостро розкритикував політику Російської Федерації щодо національних республік та корінних народів:

"За останніх 30 років ерзя з мільйонної нації перетворились на невеличку етнічну групу, на межі цілковитого зникнення. Без війни, без епідемій і примусових депортацій. В схожій ситуації опинились наші сусіди по регіону Ідель-Урал: мокша, удмурти, марі, чуваші, башкири і навіть татари. Народам Росії заборонено мати власні політичні партії, університети чи навчатися в школах рідною мовою. Тільки танці в національних костюмах. Той, хто бореться за права свого народу – переслідується поліцією як екстреміст чи піддається примусовому психіатричному лікуванню як божевільний".

Етноцид є зброєю російської агресії, Defense Express
Ерзянський лідер Сиресь Боляєнь виступив в ООН зі звинуваченнями на адресу Москви. Він закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Російську Федерацію

Навіщо Україні підтримувати корінні народи РФ?

Виступ Інязора ерзянського народу на майданчику в ООН можна вважати значним кроком вперед з боку України на підтримку корінних народів Росії проти яких відбувається етноцид у самій РФ. Як зазначав напередодні, 20 квітня, аналітик Центру дослідження безпекового середовища “Прометей” Павло Подобєд:

“Україна повинна мати власну політику щодо РФ, а не лише закликати всіх довкола “врятувати і допомогти”. Наша політика щодо Москви має бути наступальною і асиметричною. Ми повинні стати адвокатом і голосом корінних народів РФ на міжнародній арені”.

Етноцид є зброєю російської агресії, Defense Express
Після окупації Криму кількість учнів, які навчаються українською мовою, зменшилася в 150 разів, і формально на півострові залишилася лише одна школа з українською мовою навчання

Річ у тім, що українці не лише зазнали етноцид з боку московської влади в минулому, але зазнають його наразі також. Окупація Російською Федерацією Криму та частини Донецької та Луганської областей стала лише прелюдією для подальшого етноциду українців на цих територіях. Наразі вже протягом сімох років тут щоденно відбуваються гібридні злочини проти людства, просто кажучи - етноцид проти українців, кримських татар і людей інших національностей.

Етноцид є зброєю російської агресії, Defense Express
Переслідування кримських татар за етнічною приналежністю та активно висловлюючих свою позицію українців, які здійснюються російською окупаційною владою з моменту російської окупації Криму в березні 2014 року, тривають і донині

На окупованих територіях щоденно відбувається знищення всього українського (а в разі Криму ще і кримсько-татарського). Тут вже немає викладання національними мовами і щоденно поступово викорінюються зі свідомості людей, що проживають на тимчасово окупованих територіях, навіть згадки про їх національне коріння, а замість цього нав’язується російська мова та наративи "руського миру".

Слід зазначити, що всі геополітичні "успіхи" РФ будувалися на етнічних чистках. Наприклад "незалежну Абхазію" зробило можливим саме знищення і депортація всіх місцевих грузин.

Етноцид є зброєю російської агресії, Defense Express
"Незалежну Абхазію" зробило можливим саме знищення і депортація всіх місцевих грузин

Те ж саме відбувалось і з часів становлення Російської імперії. Хтось колись замислювався над тим, хто населяв Сибір або Поволжя до того, як туди прийшли "руські" і куди поділися різні народності? Одні, як, наприклад, літописна "мурома" були- асимільовані. Інші - знищені. Господарів немає – Сибір, як і Поволжя стають "ісконно руськими", як і Крим і Донбас. І повертати ніби-то нікому нічого не потрібно...

Але приклад народу ерзя є дуже показовим – в самій РФ ще залишаються народи та народності, які пам’ятають своє історичне коріння і те, що їх землі були окуповані, а всі згадки про історичне коріння та рідну мову – викорінені. А допоки не була стерта пам'ять народу – є шанс на перемогу в боротьбі з окупантом. І в цій справі поневолені московським імперським режимом народи є союзниками українців. І справа честі та забезпечення безпеки України – підтримати ці народи у відновленні їх історичних прав і боротьбі з окупаційною владою, що засіла в Кремлі.

Етноцид є зброєю російської агресії, Defense Express
Україна повинна мати власну політику щодо РФ - ми повинні стати адвокатом і голосом корінних народів РФ на міжнародній арені

Обнадіює, що в Україні це розуміють. 21 квітня ц.р. Народні депутати України звернулися до голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка розглянути на своєму засіданні або комітетських слуханнях ситуацію з правами корінних народів Росії і її вплив на національну безпеку України. Звернення майже аналогічного змісту законотворці направили і на адресу міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Етноцид є зброєю російської агресії, Defense Express
Народні депутати України хочуть розглянути на своєму засіданні або комітетських слуханнях ситуацію з правами корінних народів Росії і її вплив на національну безпеку України

Ці звернення не повинні залишитись без відповіді, як не повинна залишитись без покарання російська верхівка, що використовує етноцид у якості інструмента для досягнення своїх людиноненависницьких цілей.

.

Читайте також: РФ готова до вторгнення в Україну з декількох напрямів
ТЕГИ Війна