xcounter
#

​Чим замінять військову прийомку: до кінця року управління військових представництв ліквідують

2498
ЗСУ можуть перейти на нову процедуру передачі новітнього озброєння у війська
ЗСУ можуть перейти на нову процедуру передачі новітнього озброєння у війська

З метою приведення існуючою системи оборонних закупівель в частині державного гарантування якості товарів оборонного призначення у відповідність до вимог Закону України "Про оборонні закупівлі" в Міністерстві оборони України створюють Департамент державного гарантування якості

Формування цього структурного підрозділу буде закінчено до кінця поточного року. Також у рамках перетворень до кінця 2021 року такого поняття як управління військових представництв не буде.

Про це заявив заступник Міністра оборони України Олександр Носов.

Читайте також: Олег Уруський говорить, що ДОЗ-2021 уже виконаний на 75%
Чим замінять військову прийомку, Департамент державного гарантування якості МО України, Defense Express
До кінця 2021 року такого поняття як управління військових представництв не буде...

"Нині на підприємствах-виконавцях працюють так звані представники замовника – військова прийомка. Ми змінюємо підхід до їхньої роботи", - зазначив заступник Міністра оборони України. "Анонсую, що до кінця цього року такого поняття як управління військових представництв у нас не буде. Таке рішення за моїм поданням ухвалив Міністр оборони. Створено Департамент державного гарантування якості, що діятиме відповідно до вимог Закону України "Про оборонні закупівлі", – заявив Олександр Носов.

Чим замінять військову прийомку, Департамент державного гарантування якості МО України, Defense Express
Заступник Міністра оборони України Олександр Носов: "Для удосконалення взаємодії з виконавцями оборонних закупівель у Міноборони створено Департамент державного гарантування якості" / Фото: АрміяInform

Чиновник також акцентував увагу на тому, що в міністерстві оборони не мають зацікавленості в тому, щоб втручатись в господарську діяльність оборонних підприємств, бо це є протизаконним.

"Замовник не має права втручатися в господарську діяльність виконавця оборонних закупівель, інакше замовник порушує законодавство, зокрема й Конституцію України. Роль Міністерства оборони – укладати угоди і домовлятися", – зазначив Олександр Носов.

Чим замінять військову прийомку, Департамент державного гарантування якості МО України, Defense Express
Відповідно до Закону "Про оборонні закупівлі", виконавець державного контракту (договору) з оборонних закупівель несе відповідальність за якість товарів, робіт і послуг оборонного призначення, передбачених умовами державного контракту (договору)

Згідно з Законом "Про оборонні закупівлі", виконання оборонних закупівель здійснюється відповідно до державного контракту (договору), а державне гарантування якості може здійснюватися на будь-якому етапі виконання державного контракту (договору) представниками уповноваженого органу з державного гарантування якості, яким наразі має стати Департамент державного гарантування якості Міністерства оборони України.

Своєю чергою виконавці державних контрактів (договорів), згідно зі статею 39 Закону "Про оборонні закупівлі", зобов'язані забезпечити безперешкодний доступ представників уповноваженого органу з державного гарантування якості для забезпечення здійснення ними своїх повноважень до всіх документів, процесів та інформації, пов'язаних з виконанням державного контракту (договору), з дотриманням законодавства про захист інформації з обмеженим доступом.

Чим замінять військову прийомку, Департамент державного гарантування якості МО України, Defense Express
Інститут військових представництв залишався майже незмінним з часів СРСР

Відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону "Про оборонні закупівлі" саме ці положення мають запрацювати після утворення уповноваженого органу з державного гарантування якості, яким має стати Департамент державного гарантування якості.

Діяльність Департаменту, відповідно до Закону має регулюватись положенням, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Саме державне гарантування якості визначається Законом, як "встановлення уповноваженим органом з державного гарантування якості відповідності процесів забезпечення якості товарів, робіт і послуг оборонного призначення вимогам державних контрактів (договорів)".

Чим замінять військову прийомку, Департамент державного гарантування якості МО України, Defense Express
Військові представництва будуть контролювати якість та не зможуть "вказувати" що і в кого закуповувати

Раніше Defense Express писав, що "військова прийомка" ще у часи СРСР на оборонних підприємствах отримала максимальну владу. Зокрема саме на них було покладено затвердження так званих розрахунково-калькуляційних матеріалів, за якими визначаються витрати на виготовлення озброєння.

Все це відкривало величезні корупційні ризики. Зокрема, впродовж багатьох років від представників "оборонки" кореспонденти Defense Express отримували інформацію про те, що деякі керівники військових представництв починали диктувати підприємствам з якими саме постачальниками треба працювати, за якими цінами купити та самостійно "гарантували" якість комплектуючих.

Серед публічних випадків - у 2019 році військова прокуратура повідомила, що керівник 615-го військового представництва впродовж 2014-2017 років уклав ряд фіктивних угод з визначення технічного стану літаків, які ремонтувалися на ДП "Антонов", чим призвів збитків на 5 млн грн. Ще одного "військового представника" на Львівщині у 2018 році спіймали на завданні збитків на 2 млн грн. І це лише найбільш публічні випадки.

Слід зазначити, що прозорість та ефективність військових представництв для багатьох країн світу є "головним болем". Лише у США з 1960-х років цей інститут глобально переформатовували три рази. Проте з 90-х років в Україні військові представництва змінювались лише "косметично".

Читайте також: "Військову прийомку" ЗСУ кардинально реформують та позбавлять архаїчних функцій