xcounter
#

Від сьогоднішнього удару наших БПЛА по ГРЕС та НПЗ в Москві буквально запалало, і ось чому

99489
Дрон-камікадзе "Лютий" перед заходом на Московський НПЗ, 1 вересня 2024 року, зображення із соцмереж
Дрон-камікадзе "Лютий" перед заходом на Московський НПЗ, 1 вересня 2024 року, зображення із соцмереж

Розбираємо наразі відомі деталі по новому епізоду застосування українських дронів-камікадзе

Різні ресурси та ЗМІ повідомляють, що в ніч на 1 вересня 2024 року був завданий масований удар далекобійними БПЛА-камікадзе по об’єктам енергетики на території Російської Федерації. Зазначається, що під час цього епізоду були уражені "Каширская ГРЭС" та "Конаковская ГРЭС", ну і крім того підтверджено влучання по Московському НПЗ.

Навіть якщо поки офіційного підтвердження по цьому удару від наших військових поки що нема, тут все рівно є що аналізувати. Бо схоже, що кампанія ударів по критичній інфраструктурі країни-агресора успішно зайшла у новий виток.

Читайте також: На Тайвані відстрілялись з ПТРК TOW, вийшло так собі: 7 з 17, але є вагома причина
Московський НПЗ на карті столиці-агресора

Якщо починати із такого базового рівня, то тут цілком можна вивести редукцію, що від сьогоднішнього удару наших БПЛА по російським ГРЕС та НПЗ в Москві буквально палатиме, при чому – через кілька факторів одразу.

Для початку, ми можемо поглянути на скріншот вище та оцінити, що уражений Московський НПЗ розміщений якраз в межах столиці країни-агресора, тобто той випадок, коли факт влучання по важливому об’єкту аж ніяк не приховати.

І схоже, що саме цим й пояснюється певне протиріччя в заявах рашистів: мерія Москви стверджує, що це начебто лише один безпілотник, підбитий російською ППО, влучив у технічне приміщення НПЗ; а водночас пропагандисти заявляють протилежне, а саме – що "пожежа має найвищий клас складності".Якщо говорити про значення Московського НПЗ, то там треба навести не тільки цифру встановленої потужності переробки в 11 млн тонн нафти на рік, але й також – що саме це підприємство забезпечує 40% в бензині та 50% в дизпаливі самої Москви, та заодно є основним постачальником авіапалива для московських аеропортів.

Якщо ж говорити про уражені російські ГРЕС, то тут треба навести такі деталі. Для початку пояснимо, що в даному випадку "ГРЕС" з російської розшифровується як "державна районна електростанція", тобто тут не йдеться про якийсь особливий вид енергогенерації, це по суті ті самі теплоелектростанції.

По Каширській ГРЕС є дані, що цей об’єкт з орієнтовно з 2021 року перебуває на модернізації, яка розрахована до 2028 року та має збільшити потужність цього об’єкта з 410 МВт до понад 800 МВт генерації.

А от Конаковська ГРЕС має встановлену потужність аж у 2520 МВт генерації, тобто приліт по цьому об’єкту може мати більш відчутні наслідки для російської енергосистеми. Хоча, звісно, треба буде ще окремо стежити за тими даними, які можуть потім ще з’явитись за підсумками цього знакового удару по критичній інфраструктурі країни-агресора.

Читайте також: 200 млн доларів за поїздки з ноутбуками до РФ, Ірану та "Любану": з виробника Patriot стягнули штраф