xcounter
#

У Франції розкрили чисельність та озброєння окремої бригади для України

56262
Підготовка французьких військових (всі фото: Armée de Terre)
Підготовка французьких військових (всі фото: Armée de Terre)

З'явились деталі підготовки Францією бригади для ЗСУ, яка буде повністю навчена та озброєна французькою технікою

Ще 6 червня цього року президент Франції Емманюель Макрон, разом із анонсом передачі до України винищувачів Mirage 2000-5, заявив про намір підготувати та озброїти одну бригаду Збройних Сил України. А тепер з'явились перші неофіційні дані щодо цього процесу.

Зокрема мова хоча і йде про бригаду, але не за українських штатним складом, а за французьким і замість близько 5 тисяч осіб (якщо брати "паперову" структуру окремої механізованої бригади станом на 2021 рік) вона буде налічувати 2100 осіб. Про це повідомляє France Info, яка є національною радіомережею країни із зазначенням, що така чисельність наближена саме до французьких бригад.

Читайте також: Австрія зробить РХБЗ-дрон для ЄС, які важливі переваги має такий безпілотник

Але з боку Defense Express мусимо підставити це твердження під сумнів, бо у збройних силах Франції інша і бригади значно більші. Більше того в основі бригад - не батальйони, а полки. Зокрема, у 7-й бронетанковій бригаді (7e brigade blindée) - близько 8000 осіб у семи полках. У 6-й легкій бронекавалерійської бригади (6e brigade légère blindée) - 7500 осіб у семи полках. Навіть у "найлегшій" 27-а гірській піхотній бригаді (27e brigade d'infanterie de montagne) - 6500 осіб у трьох полках та трьох батальйонах.

армія франції

Водночас додаткові деталі від видання також ставлять під питання те, що мова йде про французький штатний розпис. Бо, з посиланням на документи, що з'явились у французький журналістів стверджується, що ця бригада отримає 128 бронетранспортерів VAB, 24 "легких танків" та 18 САУ Caesar.

Зазначмо, що під легкими танками скоріш за все ховаються AMX-10RC, який є розвідувальною машиною, а на практиці у 37-й окремій бригаді морської піхоти ЗСУ перетворились на ерзац-САУ. Хоча також можливо, що мова йде про ще одну розвідувальну машину ERC-90 Sagaie, доля якої у ЗСУ з максимальною вірогідністю буде аналогічною.

Враховуючи таку кількість БТРів, то в цілому мова йде про орієнтовну потребу на звичайну українську механізовану бригаду умовного на 2021 рік трьохбатальйонного складу, але із батареєю артилерії та двома ротами на "легких танках". Водночас тоді загальна кількість особового складу у 2100 осіб не відповідає загальним 4,5-5 тисячам осіб, але добре корелюється із штатним розписом на безпосередні бойові складові.

БТР VAB
БТР VAB

Зокрема у трьох мехбатах налічується 1600 осіб, ще близько 250 у дивізіоні, дві танкові роти на AMX-10RC ще близько 100, до яких ще додається штаб, групи розвідки, зв'язку, ППО і стає можливим вийти на цифру у близько 2100 осіб. Водночас підрозділи, які займають матеріально-технічним та інженерним, медичним забезпеченням, РХБЗ тощо, можливо проходити підготовку у Франції не будуть. Або все ж таки мова йде не про 2100 осіб.

У будь-якому випадку зазначено, що підготовка стартує вже у вересні, а формування бригади буде проведено до грудня 2024 року. При цьому підготовка бригади, або лише її бойових елементів, як єдиного цілого значно краще за проведення навчань окремих бійців, які потім будуть проходити злагодження окремо.

Читайте також: РФ дала Північній Кореї матеріали і документацію на виробництво ракет KN-23 для ударів по Україні, і це не все